Inicijativa Digitalna Srbija: Srpski startap ekosistem nastavlja da raste 1Foto: Pixabay / StartupStockPhotos

Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, saopštila je danas Inicijativa „Digitalna Srbija“.

To poslovno udruženje je objavilo Startap skener 2024. – analizu okruženja u kome posluju domaće inovativne tehnološke kompanije fokusirane na globalno tržište.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 201 startapa, a realizovano je u okviru projekta „Preduzmi ideju“, koji konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija“ sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

„Nalazi istraživanja ukazuju da naš ekosistem nastavlja da raste velikom brzinom, što se vidi ne samo po porastu udela ‘mladih’ startap timova koji su još uvek u najranijim fazama razvoja, već i po porastu broja osnivača mlađih od 30 godina u ekosistemu. Ova dobra vest sa sobom donosi i potrebu za više podrške u najranijim fazama razvoja“, rekao je direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ i direktor projekta Preduzmi ideju Nebojša Bjelotomić.

Kako je saopšteno, početkom 2024. godine je više od 6.000 ljudi radilo u domaćem startap ekosistemu, što je skoro duplo više nego pre dve godine.

„Istraživanje ukazuje da startapi planiraju da zaposle 3.000 novih ljudi, što odražava snažan optimizam svih aktera inovacionog ekosistema i veliki potencijal ne samo za generisanje novih radnih mesta, već i za doprinos širem ekonomskom razvoju. Uspeh našeg inovacionog ekosistema ne zavisi samo od uspeha pojedinačnih startapa, već i od sposobnosti celokupne zajednice da stvori održiv i dinamičan ekosistem koji promoviše inovacije, preduzetništvo i konkurentnost na globalnom tržištu“, istakao je programski direktor projekta „Preduzmi ideju“ Tadej Kurepa.

Startap skener je pokazao da je jedan od najozbiljnijih izazova za ekosistem nedostatak kadra u oblasti prodaje.

Prema nalazu istraživanja, početkom 2023. godine preko 50 odsto startapa je planiralo zapošljavanje u sektoru prodaje, ali je do kraja godine manje od 10 odsto uspelo da zaposli nove članove tima koji bi se bavili prodajom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari