Inspekcije kontrolišu povlačenje “juvitane” 1

Inspekcije Ministarstva zdravlja kontrolišu da li su iz prodaje povučene sve količine “juvitana” kašica i sokova u kojima je pronađeno povećano prisustvo pesticida, a prilikom provere utvrđivaće se i da li količina koja je plasirana odgovara onoj koja je stavljena van prometa.

Kupci koji su u poslednja dva dana pokušali da to takođe provere, kažu da ih u prodaji više nema. Dalja akcija svodi se na trgovce, kojima bi, ukoliko inspektori kod njih zateknu sporne proizvode, usledila prijava.

U Ministarstvu zdravlja danas  nismo dobili odgovor na pitanje koliko je bočica “juvitane” do sada povučeno iz prometa i koliko je kupaca vratilo taj proizvod. U centrali proizvođača, kompaniji Svislajon, još su tokom vikenda prekinuli proizvodnju u fabrici u Inđiji i radnike poslali na prinudni odmor, a prema nalogu predsednika tog poslovnog sistema, Rodoljuba Draškovića, sve sirovine i gotovi proizvodi ponovo su uzorkovani i poslati akreditovanim laboratorijama na superanalizu. U kabinetu direktora Svislajon Takovo, kažu da se rezultati još čekaju.

Inače, Drašković je najavio da, ukoliko se dokaže zdravstvena neispravnost dečje hrane, Svislajon će biti obavezan da uništi sve sporne sirovine i gotove proizvode.

“Ukoliko se dokažu rezultati analiza Ministarstva zdravlja, fabrika dečje hrane „juvitana“ biće trajno zatvorena, a proizvodnja izmeštena tamo gde će se na tržištu obezbediti sirovine zdravstveno ispravne za proizvodnju dečje hrane”, rekao je Drašković i naglasio da taj poslovni sistem neće dozvoliti gašenje najjačeg brenda u proizvodnji dečje hrane.

Podsetimo, on je veliki deo kompanije pre nekoliko godina, istina iz drugih razloga, već izmestio iz Srbije u BiH. I u toj zemlji reagovala je Agencija za ispravnost hrane, pa se provere vrše i na tom tržištu.

Podsetimo, u redovnoj kontroli proizvoda, sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja 12. oktobra uzorkovala je grupu “juvitana” proizvoda i dostavila ih na analizu Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd. Rezultati su dostavljeni 28. oktobra, a tek nakon više od deset dana, 8. novembra, Ministarstvo je na svom zvaničnom sajtu objavilo da sadržaj kašica „nije u saglasnosti sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda zbog povećanog sadržaja određenih vrsta pesticida“. O tome je obavešten i proizvođač, navodi se dalje u tom saopštenju, koji je 3. oktobra počeo povlačenje spornog proizvoda iz maloprodaje. Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo Danasu ni zbog čega je od saznanja da je dečja hrana neispravna do obaveštenja istaknutog na sajtu, proteklo više od deset dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari