Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada: Rod kukuruza upola manji zbog suše 1Foto: Pixabay/Sspiehs3

Rod svih ratarskih kultura će podbaciti zbog suše, a najviše kukuruz za koga je kiša stigla prekasno, rečeno je danas na manifestaciji Dan polja jesenjih useva, koju je organizovao Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

„Ukoliko prosečan rod kukuruza bude oko tri tone po hektaru, trebalo bi da budemo zadovoljni, mada je to upola manje od uobičajenog prinosa“, rekao je rukovodilac Odeljenja za kukuruz u Institutu Goran Bekavac.

Dodao je da verovatno ni najstariji agronomi ne pamte ovako tešku godinu u poljoprivredi.

Rukovodilac Odelјenja za uljane kulture Vladimir Miklič rekao je da je suncokret „ipak donekle odoleo suši“ i da će pad prinosa iznositi oko 10 odsto.

Direktor Instituta Jegor Miladinović rekao je da sve izraženije klimatske promene nalažu proizvodnju novih, sve otpornijih, sorti hibrida.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je ova godina bila izuzetno izazovna i teška za poljoprivredne proizvodjače.

On je dodao da su i ovakve manifestacije prilika da se, u prisustvu eksperata iz oblasti poljoprivrede, procene očekivani prinosi, razmotre planovi i saveti za jesenju setvu, kao i da se sagledaju razmere posledica izrazito sušne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.