Isporuka energenta samo uz plaćanje u rubljama 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV

Vladimir Putin je saopštio da je potpisao ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa sa neprijateljskim zemljama, javila je ruska agencija Ria Novosti pri čemu se u tu kategorju kupaca svrstavaju države koje su uvele sankcije Rusiji.

„Nudimo kupcima iz tih zemalja jasnu i transparentnu šemu. Za kupovinu ruskog prirodnog gasa, oni moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Sa ovih računa će se plaćati gas koji se isporučuje od danas, od 1. aprila ove godine“, rekao je Putin govoreći na skupu o vazduhoplovnoj industriji i dodao da će Moskva odbacivanje ovih pravila smatrati neizvršenjem ugovora zbog čega će moći da ih raskine.

Putin je objasnio da je zamrzavanje ruske imovine u inostranstvu pokazalo da zapadne zemlje koriste svoje finansijske sisteme kao oružje.

Kao ovlašćena banka za otvaranje računa u rubljama imenovana je Gazprombanka.

“Mi smo snabdevali evropske potrošače našim resursima, u ovom slučaju gasom. Dobili su, platili nam u evrima, koje su potom sami zamrznuli. Zbog toga, postoje svi razlozi da se veruje da smo deo gasa koji se isporučuje u Evropu zapravo besplatno isporučivali“, rekao je Putin a prenose Ria Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari