Ispunjeni uslovi za povlačenje prve tranše iz sektorskog reformskog ugovora 1Foto: Ministarstvo državne i lokalne samouprave

Na današnjoj sednici Saveta za reformu javne uprave usvojen je Izveštaj o samoproceni sprovođenja Sektorskog reformskog ugovora za sektor reforme javne uprave u Srbiji za period od januara 2016. do oktobra 2017. godine.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kako stoji u saopštenju pohvalio je ogromne napore koje su za ovih godinu dana primene učinile nadležne institucije koje učestvuju u implementaciji najveće pojedinačne donacije u iznosu od 80 miliona evra na osnovu potpisanog Sporazuma u decembru 2016. godine.

On je napomenuo da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima veoma zahtevnu ulogu koordinatora ovog procesa u odnosu na ostale centralne institucije, ali da je važno istaći doprinos svih nadležnih institucija u postizanju rezultata u dve najveće nacionalne strateške reforme – reforma javne uprave i reforma javnih finansija.

U pogledu ispunjenosti četiri opšta kriterijuma (stabilan makro-ekonomski okvir, efikasno upravljanje javnim finansijama, transparentnost budžeta i uspešno sprovođenje Strategije reforme javne uprave), Ružić je naglasio da je ostvaren zadovoljavajući napredak i da se sa potpunom sigurnošću može iskazati zadovoljstvo ispunjenosti reformama koje se sprovodi.

U saopštenju se dodaje da će Vlada Izveštaj poslati Evropskoj komisiji, nakon čega će se doneti odluka o isplati varijabilne tranše za 2016. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari