Ističe drugi moratorijum 1Ilustracija Foto: Pixabay/Nattanan23

Drugi moratorijum na kredite, koji je obuhvatio zastoj u otplatama u avgustu i septembru, ističe danas, 30. septembra, kažu za portal Biznis.rs u Udruženju banaka Srbije (UBS) i naglašavaju da je taj moratorijum prihvatilo 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća,

Kako se ističe, prvi moratorijum, koji je proglašen u martu i trajao je tri meseca, bio je u vrednosti od dve milijarde evra, a drugi oko jedne milijarde evra.

„Doprinos bankarskog sektora prevazilaženju krize ogledao se i u garantnoj šemi za kredite za privredu koja je vredna još dve milijarde. Time dolazimo do toga da podrška banaka građanima i preduzećima iznosi više od 10 odsto bruto nacionalnog dohotka“, navode u Udruženju banaka Srbije.

Posle isteka drugog moratorijuma, banke su u obavezi da pismom ili elektronskim putem pošalju klijentima predlog plana otplate sa alternativama, dok će klijenti moći da bankama odgovore u roku od sedam dana.

Korisnici kredita koji su prihvatili moratorijim sada mogu da biraju između tri mogućnosti. Prva je da prihvate plan otplate koji im je poslala banka, što znači da će trajanje otplate biti produženo za vreme trajanja moratorijuma, a kamata podeljena na preostalo vreme trajanja kredita.

Druga opcija je da odmah plate zaostale rate i kamatu. U tom slučaju, nastaviće da plaćaju rate po otplatnom planu koji je važio do proglašenja moratorijuma.

Treća mogućnost je da plate samo kamatu iz moratorijuma i u tom slučaju trajanje kredita biće produženo za vreme trajanja moratorijuma.

Dužnici koji po isteku drugog moratorijuma u otplati obaveza bankama ne zatraže od banke neku od posebno ponuđenih opcija, automatski pristaju na plan otplate koji im je banka predložila i dostavila, kažu u UBS.

U slučaju da u državi, zbog epidemiološke situacije, ponovo dođe do potrebe da banke daju podršku građanima i privredi, ističu u UBS, bankarski sistem je stabilan i spreman da odgovori na eventualnu krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari