Biznismen i Orbanov zet: Ko je Ištvan Tiborc koji je kupio 11 elitnih zgrada u Beogradu? 1Foto: BDPST Group

Diofa fand menadžment u vlasništvu BDPST grupe mađarskog biznismena Ištvana Tiborca, inače zeta premijera te zemlje Viktora Orbana, kupio je više poslovnih zgrada u Novom Beogradu površine veće od 122.000 kvadrata.

Prodajom je obuhvaćeno 11 objekata premijum klase, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue kao i poslovna zgrada House.

Reč je o najvećoj pojedinačnoj transakciji na tržištu jugoistočne Evrope, ali nije saopšteno koliko je ona iznosila.

Ono što je pak izvesno je to da je Tiborc kupio unosan biznis na šta jasno ukazuje podatak da su kompanije koje upravljaju tim poslovnim parkovima, koje su sada prešle u vlasništvo zeta mađarskog premijera, prošle godine prihodovale više od 35 miliona evra i ostvarile neto dobit koja je veća od 12,5 miliona evra dok profitna marža iznosi oko 35 odsto.

Kupovina elitnih poslovnih zgrada u Beogradu nije jedina investicija Orbanovog zeta u Srbiji.

Prethodno je u oktobru ove godine Waberer’s Group, čiji je Tiborc većinski vlasnik, kupio 55 odsto vlasništva srpskog distributera MD International.

Ono što je zanimljivo je da ni tada nije saopšteno koliko je novca mađarski biznismen izdvojio za tu kupovinu. Otvorena je mogućnost da Waberer’s Group preuzme preostalih 45 odsto tog distributera.

Interesantno je pomenuti da je Orbanov zet svojevremeno poslovao i sa kompanijom “Keep Light” iz Srbije poznate po tome što je Grad Beograd od nje kupio najskuplju novogodišnju jelku na svetu, vrednu čak 83.000 evra.

Shodno težnji Budimpešte da bude lider u regionu mađarski kapital se ambiciozno širi i na Srbiju pa je sasvim razumljivo da to čini i Tiborc, kao jedan od najbogatijih ljudi sa tih prostora.

On inače zauzima 25. mesto na rang listi najimućnijih Mađara sa bogatstvom koje se procenjuje na 69,6 milijardi forinti, a kada je reč o uticaju nalazi se na visokom 15 mestu.

Dok u javnosti preovladava mišljenje da je bogatstvo stekao zbog toga što je zet Viktora Orbana provladini mediji tvrde da je bio uspešan preduzetnik i pre nego što je oženio najstariju ćerku mađarskog premijera.

Ištvan Tiborc je rođen 23. juna 1986. godine u Sombathelju, inače najstarijem gradu u Mađarskoj. Sa Rahel Orban se venčao u septembru 2013. godine. Imaju troje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari