kravefoto Milos Rafailovic ATAImages.

Kompanija Imlek danas je saopštila da će prosečna isplaćena cena sirovog mleka prema farmama u Srbiji za mart mesec biti viša od 70 dinara za litar sirovog mleka, što, kako kažu, predstavlja rekordno visoku isplatnu cenu, uzimajući u obzir da je otkupna cena mleka u EU u poslednjem periodu pala na 40 evro centi, pa i niže.

U skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede u proteklom periodu i pored velikih tržišnih turbulencija, Imlek, kako kažu u ovoj kompaniji, nije značajnije snižavao otkupnu cenu mleka i nije kasnio sa plaćanjem ka svojim dobavljačima.

„Politiku redovnog isplaćivanja svojih kooperanata kompanija će sprovoditi kao i do sada revnosno bez i jednog dana kašnjenja“, navodi se u njihovom saopštenju.

U Imleku kažu da su, uvažavajući napore i mere Ministarstva poljoprivrede povodom stabilizacije tržišta sirovog mleka, preuzeli dodatne količine mleka od farmi kojima su druge mlekare otkazale saradnju, i pored činjenice da kroz sopstveni otkup isključivo domaćeg mleka pokriva svoje trenutne potrebe.

„Tu odluku kompanija Imlek, kao društveno odgovorna, usvojila je u cilju održanja stabilnosti tržišta mleka i mlečnih proizvoda Srbije“, ističe se u saopštenju kompanije Imlek.

Poslednjih meseci proizvođači mleka nezadovoljni otkupnom cenom mleka protestovali su u nekoliko navrata, a jednom prilikom prosipali mleko Nemanjinom ulicom u Beogradu, ispred Ministarstva poljoprivrede.

Pre nekoliko dana proizvođači iz centralne Srbijie uputili su i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministarski poljoprivrede Jeleni Tanasković zahtev za razgovor o problemima u toj grani poljoprivrede, najavljujući za danas i blokadu puteva ukoliko ne ispune njihov zahtev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari