Guverneri centranih banaka zemalja Zapadnog Balkana ocenili su na skupu u Bečićima, da vlade u što kraćem roku treba da uravnoteže državne budžete ida smanje javni dug. „Iako je realno očekivati da novi talas krize neće biti intenzivan kao prvi, saniranje njegovih posledica biće mnogo teže jer su javne finansije prenapregnute i ostvaljaju mali, gotovo nikakav, prostor za intervenciju“, izjavio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Žugić je podsetio da su strane direktne investije u Crnoj Gori za sedam meseci ove godine bile niže za 38 odsto nego u istom periodu 2010. i ocenio da su neophodni veliki rezovi u javnoj potrošnji. Javni dug Crne Gore u prvoj polovini ove godine iznosio je 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, što predstavlja rast u odnosu na 37 odsto koliko je iznosio u istom periodu lane. U prvom polugodištu prihodi crnogoroskog budžeta bili su niži za 2,7 odsto nego u prvih šest meseci 2010, a rashodi veći za 5,3 odsto.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, naglasio je da će smanjenje restriktivnosti monetarne politike i stabilnost deviznog kursa u Srbiji zavisiti od više faktora, pre svega od „riziko premije“ zemlje, ali i od zbivanja u evro zoni kao i od inflacije. Na prošlonedeljnom skupu u Bečićima guverneri centralnih banaka Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razgovarali su o unapređenju saradnje centralnih banaka i o finansijskoj stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari