Izrada 'lične karte' vodotokova u Srbiji zasad zaustavljena 1foto FoNet/EPS

Izrada projekta „Prirodni ili neregulisani proticaji na rekama i profilima sadašnjih i potencijalnih hidroelektrana na rekama u Srbiji“, koju je za potrebe EPS-a započeo Građevinski fakultet u Beogradu i koji bi praktično bio „lična karta“ srpskih vodotokova i potencijalnog korišćenja hidroenergije, za sada je zaustavljena, a sličan projekat o proticajima sa primenom veštačke inteligencije radiće Institut „Jaroslav Černi“, rekao je bivši predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Jovan Despotović.

Prema njegovim rečima, u EPS- su rekli da će rad na tom projektu biti nastavljen, “ne znamo kada, svi u toj kompaniji, znaju da to treba da se radi”.
– Prva faza je urađena, pretpostavljam da će biti urađena i druga faza ove godine – kazao je Despotović.

U međuvremenu se, dodaje on, „radi ili će se raditi drugi projekat u Institutu ‘Jaroslav Černi’, koji će, možda da pomogne, a u suštini nije od velike važnosti za EPS“.

Naveo je da ne zna zašto je takav redosled izrade projekata.

-Možda je bilo ranije obećano da će projekat raditi i Institut ‘Jaroslav Černi’. Ne znam ni šta znači izrada tog projekta, možda žele da porede rezultate ili saznaju nešto više, mada mislim da im to neće mnogo pomoći, ali videćemo – rekao je Despotović.

Prema njegovim rečima, bilo je planirano da urađen projekat „Prirodni ili neregulisani proticaji na rekama i profilima sadašnjih i potencijalnih hidroelektrana na rekama u Srbiji“, kao predsednik NO EPS-a, oceni i da odobrenje.

Istakao je da, nakon transformacije EPS-a, sredinom prošle godine u zatvoreno akcionarsko društvo i izbora novih članova NO u kome su tri norveška stručnjaka, nema kontakte sa njima.

– Nemam kontakte sa novim NO, oni rade svoj posao. Takva je praksa u Srbiji, kada se promeni nadzorni ili upravni odbor, njihovi članovi se ne viđaju, što je pogrešno. Svakako da bi mi imali da im prenesemo razna iskustva jer su neki od nas u kontaktu sa EPS-om 30, 40 godina, ali možda oni imaju neki drugi koncept i plan razvoja EPS-a, a ne onaj koji smo mi imali“ – rekao je Despotović.

Dodao je da je ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović predložio sastanak, kako bi upoznao članove novog NO, ali da nisu smatrali da je to potrebno.

– Praktično sam tražio da obavimo primopredaju plana rada u EPS-u i upoznamo ih sa stvarima koje su započete, ali nisu smatrali da to njima treba. Naš koncept se bazira na uglju, ali sa sve manjim učešćem u proizvodnji električne energije, zatim na hidroenergiji koja je najvažnija jer je nezamenljiva i potrebna za obnovljive izvore energije – kazao je Despotović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari