Izveštaj sa tržišta rada usporio rast 1Foto: FI/ Filippo Vicarelli

Iako je uzlazni trend svetskih tržišta kapitala nastavljen, ipak se može zaključiti da su kriza u Kataloniji, nakon održavanja referenduma o nezavisnosti, te američki izveštaj sa tržišta rada, usporili rast svetskih akcija.

Septembarski izveštaj sa tržišta rada doneo je prvi gubitak radnih mesta na mesečnom nivou u SAD u poslednjih sedam godina, što je u velikoj meri posledica razornog dejstva uragana koji su pogodili pojedine delove zemlje. Činjenica je da je u proteklom mesecu zatvoreno 33.000 radnih mesta, ali je uprkos tome stopa nezaposlenosti pala na 16-ogodišnji minimum od 4,2 odsto. Ekonomisti su očekivali da u septembru bude kreirano dodatnih 90.000 radnih mesta, nakon 169.000 u avgustu, dok je očekivana stopa nezaposlenosti projektovana na 4,4 odsto. Fed sa velikom pozornošću prati izveštaje sa tržišta rada, ali je verovatno da ovaj mesec neće imati značajniji uticaj, s obzirom na to da su rezultati u velikoj meri posledica vremenskih neprilika. Pozitivan deo izveštaja su nadnice čija je rast dostigao 2,9 procenata na godišnjem nivou. Ovo je znatno iznad dva procenta što je nivo koji Fed vidi kao neophodan za ciljani rast inflacije, te je i dalje veoma izvesno da će u decembru doći do novog dizanja kamata.

Indeksna korpa najvećih američkih kompanija, Dau DŽons, skočila je 1,7 odsto na 22.773,7 poena, dok je indeks S&P 500 dobio na vrednosti 1,2 odsto, okončavši sedmicu na 2.549,3 poena. I evropske berze su zabeležile rast protekle nedelje, premda su dešavanja na španskom tržištu unele dozu neizvesnosti među investitore. Španski reperni berzanski indeks, IBEX, pao je za gotovo dva procenta, dok su nemački DAX, francuski CAC i britanski FTSE beležili rast u rasponu 0,6 i dva odsto. Iako se katalonska kriza nije u velikoj meri prelila na evropsko tržište kapitala, povećana je napetost investitora zbog potencijalne opasnosti od širenja secesionističkih pokreta širom Evropske unije. Špansko tržište akcija beležilo je veliki pritisak na strani prodaje, mada najveće španske kompanije veoma mali deo prihoda ostvaruju u Kataloniji. Štaviše, značajan broj kompanija gro poslovnja realizuje van Španije. Međutim, analitičari napominju da bi razbuktavanje katalonskog pitanja moglo da uspori reformski put ove zemlje koja se, pored Grčke i Italije, našla u žarištu finansijske krize koja je zahvatila evrozonu pre nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari