Izvoz IT-a veći za 45 odsto, za devet meseci dostigao skoro 1,8 milijardi evra 1foto Aeksandar Roknić Danas

U periodu od januara do septembra ove godine prihodi od usluga Srbije nadmašili su rashode u razmeni sa inostranstvom za 1,3 milijarde evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Ovo je rast suficita u odnosu na prvih devet meseci prošle godine za više od 30 odsto.
Izvoz usluga za devet meseci dostigao je 7,75 milijardi evra, dok je uvoz bio 6,5 milijardi evra.

Izvoz kompjuterskih usluga od januara do septembra iznosio je 1,76 milijardi evra što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od čak 45 odsto ili oko 550 miliona evra.
Ukupan višak u razmeni kompjuterskih usluga iznosio je 1,35 milijardi evra.

Značajan izvor deviza u ovom priodu bile su i poslovne usluge od kojih je u zemlju ušlo 1,95 milijardi evra i to je za 490 miliona više nego u prva tri kvartala prošle godine.
Ipak, suficit u ovim uslugama je znatno menji ngo kod IT-a i iznosio je 717 miliona evra.

Treći važan izvor priliva, ali i odliva deviza iz zemlje predstavlja turizam. U pvih devet meseci u Srbiju je zahvaljujući turizmu ušlo 1,74 milijarde evra što je za 50 odsto više nego prošle godine.
Ali slična situacija je i sa uvozom, što u slučaju turizma znači putovanja naših građana u inostranstvo, jer je potrošeno 1,75 milijardi evra, što je čak 72 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Sveukupno sedam miliona evra je manjak u razmeni turističkih usluga, naspram 136 miliona evra suficita napravljenog tokom devet meseci prošle godine.

U sektoru transporta smo u prvih devet meseci imali manjak od 629 miliona evra i u celosti je posledica većih rashoda od prihoda za transport robe koji je iznosio 666 miliona evra za devet meseci.

Od ukupnog izvoza usluga skoro 80 odsto je izvoz u Evropu, ali oko 47 odsto u Evropsku uniju. Ukupan dsuficit u razmeni usluga sa EU iznosio je 221 milion evra.

Sa 808 miliona evra najznačajnije tržište za naše usluge je Nemačka.
Sledeće po veličini izvozno tržište za usluge iz Srbije u periodu od januara do septembra predstavljala je Velika Britanija sa 631 milionom evra i Švajcarska sa 506 miliona evra.

Pored toga u BiH je izvezeno 360 miliona evra usluga, a u Rusiju 314 miliona evra.

Van Evrope najznačajniji igrač je SAD u koje smo izvezli 896,5 miliona evra vredne usluge.

Jedne od retkih zemalja sa kojim imamo manjak u razmeni usluga su Kina u koju smo izvezli 103 miliona, a uvezli 280 miliona evra vredne usluge i Turska u koju smo izbezli za 182 mliona evra, a uvezli za 460 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari