Jagodina: Za stan treba izdvojiti celu platu čak i uz subvencije države 1Foto: Pixabay/Besno pile

Mladi bračni parovi koji žele da kupe krov nad glavom u Jagodini će, čak i uz subvencije države, morati da izdvoje celu prosečnu platu u ovom gradu za takvu investiciju.

Trend rasta cena nekretnina nastavlja se i u 2022. godini. Kako bi pomogla mladim porodicama i podstakla natalitet, Vlada Srbije daje subvencije za kupovinu prvog stana ili kuće.

Međutim, čak iz uz pomoć države koja može da finansira 20 odsto od ukupne cene, a najviše sa 20.000 evra, mlada majka ili bračni par u Jagodini moraju da se odreknu skoro cele prosečne plate ako žele svoj krov nad glavom.

„Prošečna cena novogradnje u centralnom gradu Pomoravlja je 950 evra po metru kvadratnom. Što se tiče stanova stare gradnje, kvadrat košta oko 700 evra. Kao i uvek, najskuplje je u centru, a udaljavanjem ka periferiji, opadaju i cene“, rekli su za Danas iz agencije za nekretnine.

Optimalan i merodavan primer su stanovi površine 60 metara kvadratnih, jer se najčešće kupuju. Banke daju period otplate do 30 godina i uglavnom traže učešće od 20 posto, upravo koliko Vlada Srbije subvencioniše.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Jagodini je 56.000 dinara. Ako oduzmemo samo minimalnu potrošačku korpu, od toga ostaje nešto malo više od 18.ooo dinara.

Stan od 60 kvadrata novije gradnje u Jagodini prosečno košta 57.000 evra. Ako bračni par uspe da ispuni uslove za subvencije i sa vrata skine učešće, i dalje, sa najdužim mogućim periodom otplate, ostaje rata kredita od oko 175 evra, što svakako prevazilazi ono što ostaje od plate nakon što tročlano domaćinstvo minimalno izdvoji za hranu i osnove potrebe.

Što se tiče starogradnje, treba da se izdvoji oko 42.000 evra, a u tom slučaju kredit mesečno „pojede“ oko 15.000 dinara, što znači da iz računice prosečne plate i minimalne potrošačke korpe ostaje novac kojim može da, na primer kupi 90 skupljih ili nešto preko 100 jeftinijih pelena za bebe.

Dakle, par sa jednim detetom i jednom prosečnom platom nema šanse da uđe u vanaturu kupovine sopstvene nekretnine, a oni sa dupliranim prihodima verovatno dobro računaju da li mogu da priušte još potomaka.

Sa portala koji se bavi i istraživanjima tržišta nekretnina kažu da nije u pitanju samo cena kvadrata, već treba da se razmisli i o ostalim troškovima.

„Treba kupiti stan, ali ga treba i opremiti i možda adaptirati, a mladi bračni parovi sa primanjima ispod proseka države ne mogu baš tako lako da uštede za sve dodtne troškove koje iziskuje kupovina stana“, rekla je Marija Grahovac sa portala „Nađidom“.

Tu dolazimo do jednog od uslova za mlade roditelje da dobiju državnu subvenciju, a to je da primanja oba roditelja ne smeju da prevazilaze prosečni republički prosek zarade.

„Jedan od eliminatornih uslova za sticanje prava na subvenciju države jesu primanja bračnag para, koja ne smeju prelaziti dve prosečne zarade, što je u ovom trenutku oko 138.000 dinara mesečno. Ako gledamo gradove u unutrašnjosti, poput Jagodine, Ćuprije, Paraćina,ovakav uslov je u najvećem broju slučajeva ispunjen. Prosečna cena kvadrata i pored rasta ipak je ostala na nekom prihvatljivom nivou od oko 700€. Pa uz veća odricanja i subvencije države, možemo reći da je kupovina stana izvodljiva. U većim gradovima gde su cene stanova daleko više, za bračni par sa primanjima ispod proseka, to je ipak nemoguća misija.“, objasnila je naša sagovornica.

Oni koji ne budu dobili pomoć za kupovinu krova nad glavom moraju da plate i učešće od 20 % ili podignu dodatni keš kredit u tu svrhu što u Jagodini prosečno iznosi 11.400 u novogradnji odnosno 8.400 evra za stanove starije gradnje.

Da li je skupo platiti i 60% cene stana?!

Pored novo propisane subvencije za roditelje, država omogućava i povrat PDV-a kada je reč o kupovini stanova u novogradnji. Ova subvencija podrazumeva da se vlasniku vraća plaćeni porez na 40 kvadrata i svakom članu domaćinstva na još po 15 metara kvadratnih.

Ako se vratimo na računicu tročlane porodice koja kupuje stan u Jagodini od 60 kvadrata, znači da se cena umanjuje za celu nekretninu 20%.

Dakle, onda to pratično košta prosečno 45.600 evra, što je neznatno skuplje od čitavog iznosa u starogradnji.

Ako na to par sa bebom dobije subvenciju za roditelje, država im plaća 40 % stana i moraće da izdvoje 34.200 evra, dok se uz istu pomoć za podizanje nataliteta, cena krova nad glavom starije gradnje košta u proseku samo 6000 evra manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari