Jakšić o izvoznim kvotama za žitarice: Pozdravljamo odluku, nadamo se većim cenama 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDER BECHER

Vlada Srbije odobrila je danas mesečne kvote za izvoz po 150.000 tona pšenice i kukuruza, 20.000 tona brašna i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja.

“Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mesece neće moći da podnesu zahtev za izvoz“, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kaže za Danas da je to dobra odluka, da je pozdravljaju i nadaju se da će i cene njihovih proizvoda biti veće.

“Potpuna zabrana izvoza utiče i na našu proizvodnju, jer ona dovodi do straha kod prerađivača, koji se plaše da uzimaju i kupuju, jer nisu sigurni i ne znaju šta da rade sa svojim proizvodom. Sa mlinarima je isto, dolazi žetva pšenice i zabrana izvoza smo svi oštećeni”, napominje Jakšić.

Za njega je, kako kaže, ovo pozitvna vest i nada se da će dati rezultate.

“Nadamo se da će i cene naših proizvoda krenuti da rastu. Imamo u Asocijaciji deo onih koji su ostavljali kukuruz i koji su kasnije uzeli kredite da bi kupili repromaterijal koji im je bio potreban za setvu. Sa ovim sada nadamo se da ćemo lakše da prodamo svoje proizvode i nadamo se da će cena biti na nivou kao u okruženju”, ističe Jakšić.

Oni su se, naglašava Jakšić, nadali da će ako je otišao repormaterijal gore i cene njihovih proizvoda poskupeti, ali su od kada su počele zabrane izvoza bili u strahu.

“Zato sada pozdravljamoto što izvoz kreće, ali videćemo kako će biti”, napominje Jovica Jakšić.

Zahtevi za dozvolu izvoza mogu se podnositi od 20. do 25. u tekućem mesecu za naredni mesec, dok će za maj zahtevi moći da se podnesu od 22. do 28. aprila.

Kvote su, kako se navodi na sajtu, određene na predlog Udruženja Žita Srbije, koje je nedavno predložilo mesečni izvozi 350.000 tona žitarica, kao i slobodan izvoz brašna.

Početkom marta Vlada je zabranila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i prekrupe, kao i ulja kako bi zaštitila domaće tržište, a nedelju dana posle toga odlučeno je najpre da se dozvoli deo izvoza najpre u Albaniju , a nekoliko dana kasnije delom i u Italiji i Severnu Makedoniju.

Izvoznici su od starta zagovorali da se uvedu kvote, a ne potpuna zabrana jer bi zbog toga mogli da plaćaju ogromnu štetu i penale zbog neiporučivanja robe svojim tradicionalnim kupcima iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari