Javni skup u više gradova “Za Srbiju bez GMO” 1

Sačuvajmo deci zemlju naših predaka bez GMO, poruka je javnog skupa u pokretu koji će biti održan u više gradova Srbije sa ciljem da se ne dozvoli upotreba genetski modifikovanih semena i hrane.

 

Organizatori skupa su Društvo srpskih domaćina, Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije i UG “Zdrava Srbija” i “Ko nam truje decu”. Profesor Miladin Šervalić, narodni poslanik, kaže za Danas da se preko 90 odsto građana Srbije preko svojih lokalnih samouprava izjasnilo protiv upotrebe GMO u Srbiji i da je potrebno da se volja naroda potrdi na referendumu.

– Nažalost, krovnu deklaraciju sa tekstom koja je usvojena u 136 gradova i opština, narodna skupštna već godinu dana odbija da stavi na dnevni red iako njenih 223 od ukupno 250 poslanika stanuje na teritoriji opština koje su usvojile deklaraciju. Zato je neophodna da se volja naroda ( preko 90 dosto stanovništva Srbije ) i političke odluke liokanih samouorava preko referenduma sprovedu u delo – kaže dr Šervalić.

Prema njegovim rečima, Srbija je mala zemlja sa značajnim učešćem poljoprivrede u prirvednom razvoju, koja je pored posledica tranzicije za razliku od drugih zemaljam pretpela i dezintegraciju jedinstevnug Ju tržišta i naročto Nato agresiju, sa ekološkim, zdravstvenim i drugim posledicama.

-Srbija je jedna od retkih zemalja koja je zakonom od GMO iz 2009. godine zabranila uvoz, uzgoj i preradu proizvoda od GMO i ima marketinšku predmost na međunarodnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih priuzvoda jer je drugi izvoznik soje koja nije genetički modifikovana u Evropi I deseti izvoznik nemodifikovanog kikuzura u svetu. Pored toga, još uvek smo značajan izvoznik kvalitetenog semena, koje nije genetski mdogfikovano. Te prednosti Srbija mora da zadrži zbod zdravstevne bezbednosio sopstvenog stanovništa i stalno rastućeg tržišta za proizvode iz organske i integralno kontrolisane konvencionalne proizvodnje. Za razliku od drugih zemalja, od Švajcarske do Urugvaja, u kojima se poštuje ustavna kategorija referenduma, u Srbiji i pored dva pokušaja i prikupljanja preko 30.000 potpisa građana, Narodna Skupština nikada nije ni razmatrala te incijative.

Skupovi “Za Srbiju bez GMO” organizuju se istovremeno u subotu, 19. maja od 10.30 u više gradova. U Beogradu, na Trgu Republike, u Kragujevcu, Novom Sadu, Prijepolju, Paračinu, Užicu i Nišu. Koorganizatori su lokalni odbori Drštva Srpskih domačina I Zdrave Srbije, društva pčelara, ekološke organizacije. Skupovi će se doržati u okviru planetarnog Marša protiv Monsanta. Tim povodom, u sredu 16. maja u 11 časova u prostorijama Udruženja “Zdrava Srbija” u Beogradu će se javnosti obratiti profesor dr Miladin Šervalić, predsednik UO Društva srpskih domaćina, profesorka dr Danica Grujičić, predsednica udruženja “Zdrava Srbija” a u ime organizatroa govoriće dr Zoran Jovanović, predsednik udruženja “Ko nam truje decu”.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari