Jedno vozilo zvaničnici dva puta "poklanjali" 1

Centri za socijalni rad u Jagodini i Zrenjaninu, koji su pre dva meseca dobili od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku po jedan vrhunski opremljen sanitet, ustupili su ta vozila domovima zdravlja u tim gradovima.

I dok se vozilo predato Jagodini već nalazi na raspolaganju tamošnjoj hitnoj pomoći, jer je njihov Centar za socijalni rad „uspešno završio papirologiju“, sanitet u Zrenjaninu je još neregistrovan i stoji na parkingu te ustanove.

– Još nije urađena dokumentacija potrebna za registraciju, čeka se odobrenje Ministarstva za rad a potom i potpisivanje sporazuma sa Domom zdravlja kome se sanitetsko vozilo ustupa na korišćenje uz obavezu da prihvatilište i gerontologija imaju prioritet u njegovom korišćenju – rekla je za Danas direktorka Centra u Zrenjaninu Olivera Lisica i objasnila da je to logičan potez jer Dom zdravlja može efikasnije i racionalnije da upravlja sanitetom.

Inače, vozilo o kome je reč, jedno od pet saniteta koje je naručilo Ministarstvo rada, iako kupljeno novcem građana Srbije, dva puta su poklanjali različiti „donatori“. Najpre ga je ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević početkom marta ove godine predao centru za socijalni rad u Zrenjaninu, a potom je isto vozilo gradonačelnik Čedomir Janjić donirao Domu zdravlja u tom gradu. Međutim, papiri nisu kompletirani, ne zna se ko je zapravo vlasnik pa registracija nije obavljena.

U jagodinskom Centru za socijalni rad, direktorka Biserka Jakovljević tvrdila je Danasu da se vozilo dobijeno od Ministarstva za rad upotrebljava za usluge korisnicima socijalne zaštite, ali je odmah spustila slušalicu i više nije bila dostupna nakon pitanja da li je ono preneto na korišćenje Domu zdravlja u tom gradu.

Ipak, saznali smo da je tim sanitetom obogaćen vozni park jagodinske službe hitne pomoći, koja inače za intervencije u gradu i 52 sela ima na raspolaganju ukupno deset vozila, pet sa ležećim nosilima i pet za pacijente koji mogu da sede pri transportu. Kako kažu u tom Domu zdravlja, donacija odlično opremljenog saniteta bila je dobrodošla. „Uz mnogo odricanja sami smo godinama unazad kupovali vozila za hitne intervencije, zašto je ovo stiglo preko Centra za socijalni rad ne znam, ali od resornog ministarstva zadnji put smo dobili 2009. a u svim kasnijim raspodelama smo zaobiđeni“, kaže za Danas sagovornik koji nije želeo objavljivanjem imena „da povuče posledice zbog datih informacija“.

Ipak, ovaj deo priče još jednom je otvorio pitanje zašto je Ministarstvo za rad umešalo u resor Ministarstva zdravlja i raspisalo javnu nabavku pet sanitetskih vozila sa aparatima koji su poslednja reč tehnike. Dilema je tim veća ako se zna da na parkingu ispred SIV-a već mesecima stoje četiri vozila hitne pomoći koja su pre dve godine, u vreme ministra Aleksandra Vulina, donirali Republika Koreja, Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) i Vlada Slovačke, a on ih poklonio domovima zdravlja odnosno službama hitne pomoći u Nišu, Beogradu, Vranju i Leskovcu. Ministar Đorđević je, međutim, te donacije oduzeo, vozila su sada parkirana ispred ministarstva a u međuvremenu je oglasio javnu nabavku za pet novih. Zašto to nije uradilo Ministarstvo zdravlja, nejasno je.

Vešt pregovarač

Moguće da Ministarstvo zdravlja nema dovoljno veštog pregovarača za nabavku saniteta a da ga Ministarstvo za rad ima. Spekuliše se, naime, da je nabavku pet vozila za hitne medicinske intervencije, kao i nedavno objavljen tender za trogodišnje iznajmljivanje 110 vozila, od koga su posle pisanja Danasa odustali, sa kragujevačkim Nikomom koji zastupa Fijatov program, uslove dogovarao isti državni sekretar. Reč je o Nenadu Neriću, koji je za Đorđevićem došao iz Ministarstva odbrane, iz koga je, inače i stigla potvrda medijskih napisa da je reč o čoveku osuđenom pre više od deset godina zbog pronevere na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari