Jeftin gas za skupe ustupke 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL

Dve stvari koje su izvesne pred susret Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Vladimira Putina, predsednika Rusije danas u Sočiju, na kom će centralna tema biti cena ruskog gasa za našu zemlju, jeste da će ona biti povoljnija nego za većinu drugih zemalja, ali i da će bez obzira na to neminovno povećati inflaciju.

Dugoročni ugovor po kome Javno preduzeće „Srbijagas“ od ruske državne kompanije Gasprom „plavi energent“ dobija po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa ističe 1. januara 2022. godine. S obzirom na aktuelne enormno visoke berzanske cene gasa (oko 942 dolara za 1.000 kubnih metara gasa) među potrošačima u Srbiji, kako domaćinstvima tako i privredi, vlada bojazan da će njihovi računi naredne godine biti znatno veći nego što je to sada slučaj.

Predsednik Srbije je prošlog meseca izjavio da je prvi predlog ruske strane za novu cenu gasa za našu zemlju bio blizu 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa što je tri puta više nego što iznosi sada. Vučić je ocenio da je to „nešto što ne bismo mogli da izdržimo“ i da će u razgovoru sa Putinom pokušati da dobije najbolju cenu u Evropi, ali je istovremeno izrazio i bojazan po pitanju ostvarivosti tog plana. „Da li ćemo uspeti, to druga stvar“, rekao je Vučić.

Dobro obavešten izvor u zbivanja u srpskom državnom vrhu kaže za Danas da će Vučić ipak uspeti u svojoj nakani za dobijanje niže cene, ali da će to biti plaćeno ustupcima prema ruskoj strani, u prvom redu političkim.

– Srbija na pregovorima u Sočiju može da dobije upola niže cene za gas u odnosu na one koje našoj zemlji predlaže Gasprom. Reč je o državnom preduzeću i Vučić u razgovoru sa Putinom može postići dogovor o visini njenog iznosa. Cena od oko 400 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što predstavlja nivo do koje Rusi mogu i hoće da je smanje, ipak će biti viša nego što je to sada slučaj što će svakako dovesti do inflatornog skoka u Srbiji. Međutim, on će biti znatno niži nego u drugim evropskim zemljama kojima Rusi gas prodaju po višim cenama – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima zbog takve situacije Srbija će postati interesantna za ulaganje stranim investitorima ali će cena za to da budu ustupci Beograda prema Moskvi.

– U prvom redu je reč o političkim ustupcima. Rusi uvek imaju spremnu listu zahteva pred svake pregovore sa Beogradom. Osnovni zahtev će biti da Srbija nastavi sa orijentacijom da ne sledi Vašington i Brisel kada je reč o uvođenju sankcija Moskvi. Kada je pak reč o ekonomskoj sferi, Rusi očekuju da će i dalje plaćati najnižu rudnu rentu kao i da će ostati partner Srbije u izgradnji železničke infrastrukture – navodi naš sagovornik.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže za Danas da Srbija ne bi trebalo da potpisuje dugoročni ugovor o kupovini ruskog gasa jer je njegova trenutna cena visoka pa je zbog toga nepovoljna.

– Umesto toga bi trebalo potpisati kratkoročni ugovor po aktuelnim ponuđenim cenama. One neće još dugo moći da budu na ovako visokom nivou te će se u narednim godinama moći postići dogovori po znatno povoljnijim cenama. Što se tiče inflacije ona će se i u slučaju da Srbija dobije najpovoljnije cene gasa u odnosu na većinu drugih zemalja svejedno povećati. Naime, doći će do rasta cena proizvoda koji zavise od potrošnje gasa. Ne treba očekivati visok procenat inflacije jer potrošnja gasa u Srbiji nije tako velika kao u nekim drugim zemljama. U kom procentu će se inflacija povećati, u ovom trenutku je teško reči, jer da bi se to izračunalo potrebno je prethodno znati tačnu cenu koštanja ruskog gasa za Srbiju – naglašava naš sagovornik.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe za Danas da je nerealno očekivati da Rusija u pregovorima insistira na ceni od 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

– Cene na berzama sada jesu izuzetno visoke međutim razlog za to su berzanske spekulacije. U Sočiju će srpska i ruska strana pregovarati o dugoročnom ugovoru i stoga će cena biti znatno niža od berzanske. Očekujem da njen iznos bude između 400 do 500 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Takođe, ugovor će biti sklopljen po formuli po kojoj će ta cena moći da raste ali i da pada. Znači omogućiće da bude i niža od dogovorene ako se steknu uslovi za to. Ne verujem da će nova cena gasa u narednoj godini u značajnijoj meri uticati na inflaciju. Razlog je taj što potrošnja gasa ne utiče na cenu velikog broja proizvoda u Srbiji već se najviše koristi za grejanje – zaključuje Vuletić.

Zorana Mihajlović: Verujem da će cena biti prihvatljiva

– Očekujem da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uspeti da napravi održiv i važan dogovor o snabdevanju gasom i da će Srbija imati stabilnost u gasnom sektoru – izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike na otvaranju 16. međunarodnog sajma energetike u Beogradu dodavši da nova cena neće moći da bude na nivou sadašnje ali da veruje da će biti prihvatljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari