Dali 4,4 milijarde evra za 10 odsto Vodafona: Ko je kompanija koja preuzima Yettel? 1Foto: Pexels/Ivan Siarbolin

PPF grupa koja je 2018. godine kupila od Telenora telekomunikacione biznise u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj za 2,8 milijardi evra, sada u ovim biznisima uz Slovačku, a bez Crne Gore prodaje većinski udeo (50 odsto plus jednu akciju) arapskoj kompaniji Etisalat end iz UAE za 2,15 milijardi evra.

Na ovaj način na telekomunikaciono, a pre svega tržište mobilne telefonije, ulazi veliki igrač sa 165 miliona korisnika, ali bez iskustva poslovanja u Evropi.

Pored UAE na kom je dominantan igrač, Etisalat ima telekome u 16 zemalja po Africi, od Maroka, preko Nigera, Egipta, i Aziji, pre svega u Saudijskoj Arabiji, Avganistanu i Pakistanu.
Doduše, ova kompanija je najveći pojedinačni vlasnik sa 14,6 odsto najveće telekomunikacione kompanije na svetu, britanskog Vodafona, kupovinom 9,8 odsto akcija vrednih 4,4 milijarde evra prošle godine.

Etisalat je prošle godine ostvario prihode od 13,1 milijarde evra, a profit 2,6 milijarde evra, uprkos padu prihoda u Egiptu i Maroku, pre svega zbog slabljenja lokalnih valuta.

Većinski vlasnik kompanije sa 60 odsto je Investiciono telo Emirata, dok se 40 odsto akcija nalazi na berzi. Inače, stranci ne mogu imati u vlasništvu više od 49 odsto akcija.

Tržišna vrednost kompanije procenjuje se na nešto više od 52 miljarde dolara.

S druge strane, kupovina Telenorovih telekoma u Centralnoj Evropi 2018. godine, lanisrala je PPF telekom grupu među najveće igrače u regionu. Međutim, Petr Kelner vlasnik ove češke grupacije koja obuhvata i poslove u nekretninama, finansijskim uslugama, zabavom, medijima i drugim sektorima, poginuo je u helikopterkoj nesreći na skijanju u SAD 2021. godine.

Cela PPF grupa je na kraju prošle godine upravljala imovinom vrednom 40 milijardi evra.
PPF Telekom koji se bavi telekomunikacijama u okviru grupe prošle godine zabeležila je profit od 3,1 milijarde evra, mada je najveći prihod došao sa češkog tržišta gde je njihova mreža O2 najveći igrač.

PPF kompanija u Srbiji, Jetel, u prošloj godini zabeležila je neto dobit od 72 miliona evra, što je za 15 odsto više nego 2021. godine. To je dvostruko više nego što je zaradio Telekom Srbija, a takođe je veće i od profita trećeg mobilnog operatera A1.

Prema godišnjem izveštaju kompanije za prošlu godinu Jetel u Srbiji ima tri miliona korisnika.
Međutim, kvartalni izveštaj RATEL-a ukazuje da je na tržištu mobilne telefonije Jetel drugi sa učešćem od 31,6 odsto, dok na tržištu snabdevanja širokopojasnim internetom kontroliše tri odsto tržišta.

Pored Jetela, Arapi kupuju i većinski udeo u firmi CETIN koja se bavi izgradnjom telekomunikacione infrastrukture.

Ovo ne znači izlazak PPF grupe iz Srbije, pošto će zadržati Mobi banku koju je kupila u paketu sa mobilnim operaterom od Telenora.

Investitori iz UAE, uglavnom povezani sa državom, u Srbiji nalaze zgodno mesto za ulaganja, od zajedničkog posla Emirat ervejz u Er Srbiji, preko izgradnje Beograda na vodi od strane kompanije čiji je dvotrećinski vlasnik arapski Igl Hils, pa do kupovine poljoprivrednih kombinata i hiljada hektara vojvođanskih oranica. Tu se izdvaja kupovina PKB-a sa 17.000 hektara od strane Al Dahre za svega 105 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari