Još bez ponude za Energoprojekt 1

Dobrosav Bojović i sa njim povezane firme još nisu dostavili ponudu za preuzimanje Energoprojekta, a da li će ući u taj posao, na koji ga zakon obavezuje, znaće se do kraja ove nedelje.

Tako je, naime, Bojović rekao u telefonskom razgovoru za Danas. On nije potvrdio naša saznanja da je preko Alfa i AIK banke već obezbedio bankarske garancije za 89 miliona evra, koliko je prema nezvaničnim računicama potrebno za preuzimanje Energoprojekta. Prema izvorima Danasa, ta suma ipak nije dovoljna za čitav „paket“, jer uz Energoprojekt holding, idu i EP Garant i EP Entel, pa se vrednost pretpostavljene transakcije procenjuje na oko 145 miliona evra.

Takođe prema nezvaničnim podacima, bankarske garancije obezbeđene su tako što je na oko 1,2 miliona kupljenih akcija nakon 31. januara, stavljena hipoteka u korist banke. Problem je, međutim, što su to udeli koji su stečeni nezakonito, jer je posle trgovanja poslednjeg dana u januaru Bojović sa povezanim firmama stekao više od 25 odsto akcija, nakon čega je morao da dostavi ponudu za preuzimanje. Komisija za HoV je to ustanovila tek rešenjem od 16. juna, nakon prijave koju je podneo menadžment Energoprojekta. Kako firme koje uz Bojovića učestvuju u ovom najavljenom preuzimanju, Montinvest properties, Jopag, Napred razvoj i Napred, nemaju finansijski kapacitet kojim bi uz sadašnji „teret“ mogle da budu garancija bankama, jedina mogućnost je da se po sistemu „circulus vitiosus“ za novo zaduženje potrebno radi preuzimanja, hipoteka stavi na akcije koje bi tek mogle da budu stečene. Pod uslovom, naravno, da i Komisija za HoV prihvati ponudu.

Čak i u idealnim uslovima, ta transakcija ne bi protekla glatko. Naime, država koja je pojedinačno još uvek najveći akcionar, sa oko 34 odsto udela, prema izvorima iz Energoprojekta, „čvrsto stoji uz tu kompaniju“. Dokaz je i to što je predstavnik države na vanrednoj Skupštini sredinom juna podržao sve predloge uprave preduzeća a glasao protiv smene menadžmenta koju je Bojović zatražio (tada već, po rešenju Komisije za HoV, bez prava glasa po osnovu vlasništva nad akcijama). Uz to, i Prvo osnovno javno tužilaštvo je po prijavi poslovodstva kompanije podiglo optužni predlog protiv Bojovića i povezanih firmi zbog privrednog prestupa, a na osnovu rešenja Komisije za HoV, koja je u detalje raščlanila tokove novca i međusobne veze ovih firmi. Prijava je podneta i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, a policija, prema našim saznanjima, istražuje i pod kojim okolnostima je zavisno preduzeće za upravljanje penzionim fondom Dunav osiguranja, iznelo na tržište svoj paket akcija Energoprojekta upravo u momentu kada se novac, nakon „šetanja“ sa računa na račun, slio na konto Montinvest properties, tako da je kupovina obavljena u svega nekoliko sekundi trgovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari