Jura neće da vrati na posao predsednika sindikata 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Uprkos rešenju Inspekcije rada, kojim je naloženo da vrati na posao predsednika sidikalne organizacije Predraga Stojanovića, menadžment kompanije Jura iz Leksovca jutros je to odbio da učini, ističu u Savezu samostalnih sindikata Srbije.

Posle dva i po meseca od kada je dobio otkaz, Stojanović je jutros ponovo ušao u fabriku, ali je, dva sata kasnije, morao da je napusti, jer ga rukovodstvo te južnokorejske firme, kako navode u Sindikatu, ne želi u fabrici.
Stojanović je juče dobio rešenje Inspektorata rada, kojim se vraća na posao. Međutim, to mu je onemogućilo obezbeđenje fabrike, po nalogu poslodavca.

“Stojanović je otkaz o radu dobio praktično zbog svog sindikalnog angažovanja i ukazivanja na uslove rada u kojima su zaposleni u “Juri” radili u vreme kada je najveći broj zaraženih od korone u Leskovcu bio u ovoj fabrici, a radnici su morali da idu na posao”, ističe u Samostalnom sindikatu.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković je ovu odluku nazvao skandaloznom i uputio je dopis menadžmentu Jure, u kojem zahteva da se tom sindikalnom predstavniku omogući normalan rad, u skladu sa zakonima Republike Srbije.

“Očekujem hitnu primenu pozitivnih propisa Srbije, uz poštovanje Ustava, zakona, podzakonskih akata, institucija i međunarodnih konvencija”, navodi Marković i upozorava da će taj sindikat iskoristiti sve zakonske vidove sindikalne borbe i obavestiti sve domaće i međunarodne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari