Jura nije uvela nikakve mere zaštite od virusa? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Zaposleni u kompaniji „Jura“ u Nišu juče su obustavili rad u znak protesta zbog toga što „nemaju nikakve mere zaštite“ od novog korona virusa, objavljeno je na društvenim mrežama, uz snimak okupljenih radnika koji su zaustavili mašine.

U ovoj kompaniji, međutim, nismo uspeli da dobijemo komentar na ovakvu informaciju i snimke.

Prema društvenim mrežama, u „Benetonu“ je takođe prestao sa radom jedan proizvodni sektor jer je jedna radnica zaražena virusom korona, nakon što je pet dana dolazila na posao iako je čekala rezultate testiranja.

Radnica je navodno svakodnevno putovala autobusom iz Bele Palanke, a niko od lekara ili rukovodilaca kompanije joj nije rekao da ne dolazi na posao dok čeka rezultat testa, koji je i urađen jer je imala „sumnjive“ simptome. Ni ovu informaciju juče nije bilo moguće proveriti u samoj kompaniji, koja je, kao i „Jura“, veoma zatvorena za medije.

Pojedini radnici „Džonson elektrika“ obratili su se sindikatu „Sloga“, sa tvrdnjom da u toj kompaniji, koja inače broji 2.000 ljudi, nema zaštitnih maski, niti dezinfekcionih sredstava, a da „na kvadratnom metru ima sedam do osam radnika“.

Radnici „Džonsona“ su prekjuče, nakon poziva Danasa menadžmentu kompanije, koji je inače kategorički negirao takve tvrdnje, obavestili ovaj sindikat da su im „naprasno podeljene maske i dezinfekciona sredstva, a oni razmešteni“.

Jura nije uvela nikakve mere zaštite od virusa? 2

„Džonson elektrik“ u odgovoru našem listu navodi da je od početka epidemije Covid-19, „uložio značajne napore u razvijanju preventivnih mera i zaštitu naših zaposlenih“.

Menadžment navodi da su uvedene dodatne higijenske mere čišenja i mere predostrožnosti u postrojenjima i kancelarijama, uključujući „mere za snabdevanje zaštitnom opremom kao što su maske za lice, smanjivanje nepotrebnih putovanja, rad na daljinu i praćenje zdravstvenog stanja“.

Ova kompanija tvrdi da se svim radnicima i posetiocima meri telesna temperatura pre ulaska u fabriku, radnicima svakodnevno daju hirurške maske, a da im je dezinfekcija ruku dostupna na određenim mestima širom fabrike. Uvedena je socijalna distanca u fabrici kako bi se umanjila šansa za bliski kontakt i prenos bolesti.

Kompanija je razvila program edukacije zaposlenih o pravilnom načinu pranja ruku, nošenju maski i odlaganju maski, navodi se u odgovoru „Džonson elektrika“.

– Očekujemo da nadležni proveravaju da li se mere zaštite u vreme epidemije krona virusa u svim tim kompanijama zaista primenjuju, te da preduzimaju hitne i oštre sankcije ukoliko se to ne čini. Jer, kada imate kompaniju od više stotina ili više hiljada zaposlenih, ona može biti žarište zbog kojeg može „planuti“ ceo Niš – kaže predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić.

Regionalni poverenik UGS Nezavisnost Bratislav Cenić kaže da do sindikalaca stižu tvrdnje da se se pojedini radnici razboleli, ali da ih nije lako proveriti, pogotovu ne u kompanijama kakva je, recimo, „Jura“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari