Jura preti radnicima koji su odbili da rade? 1Foto: Vanja Keser (arhiva)

Komandant niškog Kriznog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Darko Bulatović saopštio je juče da Institut za javno zdravlje proverava situaciju u Juri i da će nakon toga doneti zaključke koje će ta kompanija „morati da poštuje“.

Radnici Jure u Nišu su neposredno pre toga započeli protest ispred ulaza u fabriku, zahtevajući obustavu proizvodnje zbog toga što su „neki od njih zaraženi korona virusom“, a kompanija i dalje ne primenjuje propisane zaštitne mere.

– Naš Štab je uputio Institutu informacije do kojih smo došli, predstavnici Instituta su u kompaniji i doneće zaključke, a ti zaključci će morati da se poštuju i od strane kompanije. Sačekaćemo njihov odgovor. O situaciji u Juri obaveštena je i inspekcija rada koja bi trebalo da kontroliše poslodavce da li primenjuju propisane mere. Oni koji od tog odstupaju, biće kažnjeni – kazao je Bulatović na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Poslovodstvo Jure je, pak, juče dostavilo „proglas“ okupljenim radnicima, u kojem ih obaveštava da fabrika posluje sa gubitkom zbog pandemije i vanrednog stanja i da je primorana da organizuje minimum procesa rada. Nezadovoljni radnici su pozvani da se vrate na posao, uz obećanje da će im biti obezbeđena adekvatna zaštita.

– Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku – navedeno je u proglasu.

Radnici su kazali za naš list da su im poslodavci juče, u razgovoru koji su imali, rekli da „nemaju zvaničnu potvrdu“ da je bilo ko od zaposlenih u niškoj fabrici zaražen korona virusom, iako su im oni dostavili imena njihovih kolega koji se leče u niškom Kliničkom centru ili su smešteni u privremenu bolnicu u sportskoj hali „Čair“.

– Proglas u kojem se pominje „postupanje po pravilniku“ prema radnicima koji ne žele da rade jer nisu zaštićeni od zaraze liči na pretnju i pritisak. Svaki poslodavac, pa i Jura, mora da poštuje sve mere koje propisuje Vladin krizni štab za suzbijanje zaraze, a osnovna mera je ukidanje međusobnih kontakata, i izolacija u slučaju zaraze. Jura ne bi smela da bude iznad zakona i odluka vezanih za pandemiju – kaže za Danas Dejan Ilić, predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije, jedinog sindikata koji ima svoju organizaciju u Juri.

On precizira da bi konačno morala da se ustanovi procedura da se radnici u ovakvim kompanijama testiraju, a da ih zdravstvene ustanove obaveštavaju o zaposlenima koji su hospitalizovani, kako bi se oni koji su sa njima bili u kontaktu izolovali.

– Ukoliko se ovakvi propusti u takvim kompanijama ne isprave, epidemija bi za par sedmica mogla dodatno da bukne – upozorava on.

Ilić naglašava da je u Juri nemoguće poštovati propisane mere zaštite radnika, jer je u jednoj smeni i do 1.000 radnika, „na jednom stolu radi po deset njih“, a zbog tehnologije proizvodnje je neizvodljiva socijalna distanca od dva metra. Distancu je nemoguće održavati i u „pretrpanim“ autobusima kojima Jura vozi radnike na posao. Prema navodima radnika, oni od zaštitne opreme imaju samo platnene maske, a od higijenskih sredstava i dezinficijenata jedino sapun.

Jura je eksteritorija u Srbiji?

Odbornik Skupštine grada Miodrag Stanković, koji je bio i dugogodišnji funkcioner DS, pozvao je juče državu i Gradski štab za vanredne situacije da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite radnike Jure.

– Radnici Jure imaju utisak da su prepušteni sami sebi, a da je krug fabrike eksteritorijalna jedinica – kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari