„Kad pijem, ne vozim“ na Salonu automobila 1

U okviru kampanje „Kad pijem, ne vozim“, Apatinska pivara ju saradnji sa Asocijacijom automobilskih novinara Srbije, za sve posetioce 53. Međunarodnog sajma automobila pripremila aktivacije koje imaju za cilj da doprinesu podizanju svesti vozača i ostalih učesnika u saobraćaju o važnosti odgovorne konzumacije alkohola i rizicima vožnje pod dejstvom alkohola.

Tokom vikenda, svi zainteresovani su imali priliku da upravljaju automobilom na daljinski upravljač i pređu zadatu stazu sa specijalnim naočarima koje simuliraju vožnju pod dejstvom alkohola. Osim toga, mogli su da, noseći „pijane“ naočare, pokušaju da hodaju po pravoj liniji i tako saznaju kako alkohol utiče na moć rasuđivanja, koordinaciju pokreta i motoričke sposobnosti, navodi se u saopštenju.

Vožnja pod dejstvom alkohola je jedan od vodećih problema bezbednosti saobraćaja, a da je kampanja „Kad pijem, ne vozim“ koju Pivara sprovodi već desetu godinu zaredom uspela da utiče na svest javnosti, potvrđuju i rezultati ankete koja je imala za cilj da ukaže još jednom na značaj odgovorne konzumacije i rizike vožnje pod dejstvom alkohola. Rezultati su ohrabrujući jer u situaciji kada popije „čašicu više“, većina od 71,4 odsto ispitanika pozove taksi, prošeta do kuće ili pozove prijatelja. Na odluku da ne sednu za volan, najviše utiče činjenica da time ugrožavaju bezbednost u saobraćaju (56,9%), dok svaki četvrti vozač ima strah od dobijanja saobraćajne kazne ili oduzimanja dozvole. Rezultat ankete pokazao je da je 66% ispitanika zna koliki je dozvoljeni nivo alkohola u krvi pri vožnji, dok 16,2% ispitanika misli da uopšte nije dozvoljen alkohol.

Kampanja „Kad pijem, ne vozim“ Apatinska pivara realizuje u saradnji sa Saobraćajnom policijom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. U okviru kampanje, Pivara svake godine MUP-u donira alkometre najsavremenije generacije, kako bi pomogla efikasnijem radu i edukaciji svih učesnika u saobraćaju, a za proteklih devet godina donirano je ukupno 95 alkometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari