Donkafe, Grand, Bonito i C kafa postaju brendovi istog proizvođača: Komisija odobrila spajanje Atlantik grupe i Štraus adrijatika 1Foto: Danas

Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje na osnovu koga je odobrila da Atlantik grupa kupi Štraus adriatik, čime četiri poznata brenda mlevene kafe – Donkafe, Grand, Bonito i C kafa, postaju proizvodi jedne kompanije.

Kao uslov za ovu kupoprodaju, Komisija navodi da Atlantik grupa treba da dezinvestira (napusti ili proda) proizvodne pogone u Surčinskoj 6.

U isto vreme, KZK je zbog povrede konkurencije kaznila Atlantik grupu i Štraus Adriatik sa oko dva miliona evra.

„Komisija je utvrdila da su se ta privredna društva dogovorila i usaglašavala poslovnu strategiju direktnom ili indirektnom razmenom informacija u vezi sa cenovnom politikom i budućim veleprodajnim cenama mlevene kafe u Srbiji“, navela je u obrazloženju.

Donkafe, Grand, Bonito i C kafa postaju brendovi istog proizvođača: Komisija odobrila spajanje Atlantik grupe i Štraus adrijatika 2
Foto: Shutterstock/Pawle

Podsećamo, ekonomisti su upozoravali da bi spajanje ove dve kompanije moglo dovesti do monopola na tržištu kafe u Srbiji, te samim tim i do neobjektivnog kreiranja cena zbog nedostatka konkurencije.

Prema analizi Komisije objavljenoj 2021. godine tokom postupka ispitivanja povrede konkurencije, tržišni udeo obe kompanije na tržištu mlevene kafe u Srbiji od 2013. do 2020. nije padao ispod 80 odsto.

Postupak je otpočet zbog neusaglašavanja cena mlevene Grand gold kafe i Donkafe moment sa cenama sirove kafe, čak ni u trenutku kada je ona dostigla decenijski minimum na svetskim berzama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari