Kako će ukidanje zabrane izvoza peleta uticati na proizvođače? 1foto EPA/PATRICK SEEGER

Odluka Vlade Srbije da dozvoli izvoz peleta, uz prethodno apliciranje kod nadležnih, nije preterano obradovala proizvođače tog ogreva jer kažu da će zbog glomazne procedure nastaviti da trpe poslovne gubitke dok stručna javnost smatra da je vlast mogla da nađe i transparentniji način da odredi kvote za izvoz.

Podsećanja radi, Vlada Srbije donela je na poslednjoj sednici odluku kojom se dozvoljava izvoz peleta do 31. januara naredne godine. Do toga je došlo nakon što su najveći proizvođači peleta u Srbiji u više navrata upozoravali da je prodaja u Srbiji stala, da su magacini puni neprodate robe i da zbog toga preti opasnost da budu prinuđeni da obustave proizvodnju, te da radnicima plate već sada kasne.

Odluka predviđa da se privremeno odustane od zabrane izvoza peleta, uvedene kako bi se obezbedilo uredno snabdevanje domaćeg tržišta ovim energentom, koji se u više od 100.000 domaćinstava koristi za grejanje.

Prema novim pravilima, određena je kvota od ukupno 24.000 tona koju će peletari moći da izvezu do kraja januara, ali prethodno moraju da svako ponaosob apliciraju i dobiju odobrenje za izvoz.

Vlasnik firme Bioenerdži point, najvećeg proizvođača peleta u Srbiji, Zoran Drakulić, kaže za Danas da je ta odluka loša po peletare iz dva razloga.

– Prvi je taj što se sa odlukom zakasnilo mesec dana. U tom periodu smo trpeli gubitke jer robu koju imamo držimo u skladištima s obzirom na to da ne možemo da je prodamo na domaćem tržištu. Problem sa peletom nije nestašica. Naime, svi veliki proizođači organizovali su sopstveni lanac prodaje. Međutim, svi oni potrošači koji su to nameravali, pelet su već nabavili pa ogromne količine robe koje imamo u skladištima nemamo kome da prodamo. Kao ilustracija može da posluži podatak da smo danas prodali dve palete u Zemunu i pet paleta u fabrici u Boljevcu. To je 7,35 tona, a koliko je to malo može se videti iz podatka da je dnevna proizvodnja oko 250 tona – objašnjava Drakulić.

Prema njegovim rečima, drugi problem je taj što su proizvođači da bi dobili dozvolu za izvoz peleta dužni da apliciraju za to kod nadležnih organa.

– To uveliko komplikuje stvari zbog toga što na to gubimo još 10 do 15 dana u kojima ne ostvarujemo zaradu. Stoga se sa pravom može konstatovati da je odluka Vlade Srbije u ovom konkretnom slučaju loša po naše poslovne interese. Ono što bi trebalo uraditi je to da se od 1. februara ukine odluka o zabrani izvoza peleta a možda ćemo tražiti da se ukine i ranije. Ona je izgubila svoj značaj zbog toga što su gotovo svi koji su to nameravali došli do potrebnih količina peleta na domaćem tržištu. Sa druge strane na stranom tržištu još uvek postoji tražnja. Stoga na njemu možemo da prodamo određene količine. Međutim, treba naglasiti da mi na taj način ne bismo ostvarili veliki profit već tek toliko novca da naš biznis preživi u ovim uslovima – navodi Drakulić.

Sa druge strane ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da su peletari ove sezone zaradili dosta novca na prodaji tog ogreva.

– To se jasno vidi iz činjenice da je grejanje na pelet sada skuplje nego primera radi grejanje na gas. A poznato je da je došlo do rasta cena ne samo peleta već i gasa. Dakle peletari su finansijski dobro prošli kada je reč o prodaji na domaćem tržištu. Naravno, da im nije bio zabranjen izvoz zaradili bi mnogo više novca jer su cene peleta u okruženju veće nego što je to slučaj kod nas. Otuda i njihovo nezadovoljstvo što su ostali uskraćeni za mogućnost još unosnije zarade – kaže Gavrilović.

On dodaje da odluka o kvotama otvara dosta prostora za mogućnost manipulacije i korupcije.

– Prvo što upada oči je iznos kvote. Što je određen baš taj novo a ne manja ili veća cifra. Da li ta količina može da se ravnopravno rasporedi na sve proizvođače što bi bilo pravedno ili će prve aplicirati dve ili tri najveće peletare koje će dobiti mogućnost da izvezu celokupnu količinu. Kako će se znati da je baš ta firma koja je dobila mogućnost da izvozi pelet zaista prva i poslala zahtev za odobrenje. Dakle ceo proces je trebalo organizovati na transparentniji način kako se ne bi stvarale spekulacije o manipulacijama. Država je recimo mogla da odredi rok u kome peletari mogu da prodaju svoju robu u inostranstvu i tako im omogući zaradu a nakon njegovog završetka kažu da izvoza više nema za bilo koga. Ili da odrede određeni procenat koje peletari moraju da drže u svojim skladištima čime bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje našeg tržišta dok bi ostatak mogao da se izvozi – zaključuje naš sagovornik.

 

Eko Step pellet: Svako pogoršavanje procedure je loše

Direktorka firme Eko Step pellet Svetlana Božinović kaže za Danas da je odluka Vlade Srbije da se dozvoli izvoz peleta do 31. januara izuzetno dobra jer je svako zatvaranje tržišta i bilo kakva ograničenja loša stvar za poslovanje proizvodnih firmi.

Sa druge strane smatra da nije dobro što proizvođači peleta prethodno moraju da apliciraju kod nadležnih za dobijanje dozvola za izvoz.

– Svako pogoršavanje procedure i postupka, ograničenje je loše – navodi naša sagovornica i dodaje da je potrebno vratiti se normalnom i operativnijem poslovanju jer tržište Makedonije preuzimaju firme iz Turske i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari