lekovi, cene lekovaEPA-EFE-SEBASTIEN-NOGIER

Smenjivanje direktora preduzeća Srbolek sprovedeno je mimo Zakona o privrednim društvima i Zakona o hartijama od vrednosti prvog decembra 2005. godine.

Jovica Stefanović Nini je kupovinom akcija na berzi postao kontrolni akcionar Srboleka. Po tada važećim propisima, morao je da podnese ponudu za preuzimanje uz koju bi ostale akcionare upoznao sa svojom namerom o upravljanju preduzećem, ali je izbegao da to uradi i time prekršio zakon, pisao je list Danas pre 20 godina.

Miroslav Ilić, prethodni direktor, objašnjavao je kako je njegova smena „legitimna“, jer je njega smenio Upravni odbor, što je urađeno po Statutu preduzeća.

Na mesto Ilića stupio je Mladen Lučić, koji je tada bio i generalni direktor preduzeća „Vektrom“ koje je poslovalo u sastavu farmaceutskih kompanija u vlasništvu Stefanovića.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, objasnio je za Danas kako je prekršen Zakon o privrednim društvima sledećim rečima: ,,Sve dok Centralni registar (hartija od vrednosti), preknjižavanjem akcija, ne potvrdi da je Stefanović postao vlasnik određenog broja akcija, on ne može da tako upada u preduezće i smenjuje upravu.“

Preuzimanje Srboleka naći će se među spornih ,,24 privatizacije”, čije razrešenje je tražio Evropski parlament.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Prema rečima Kovačevića, procedura zahteva da se sazove nova Skupština akcionara koja će odražavati promenjenu vlasničku strukturu i koja zatim bira novi Upravni odbor koji imenuje novog direktora.

On napominje i da su Odredbe Zakona o hartijama od vrednosti „još rigoroznije“ po ovom pitanju, jer su predviđale da se za svaku zakazanu skupštinu od svakog akcionara pribave nova ovlašćenja za zastupanje i da je bilo potrebno ispoštovati određene rokove, što u ovom konkretnom slučaju nije bilo urađeno.

Podsećamo, Stefanović je 2011. godine uhapšen i optužen da je štetnim poslovanjem sa drugim svojim firmama prouzrokovao blokadu računa, a potom i stečaj Srboleka, ali do njegove smrti 2022. godine sud je doneo samo prvostepenu presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari