Kako je nad Geneksom pre 20 godina pokrenut stečajni postupak 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC ATTENTION

„Geneks u stečaju“ – glasio naslov vesti koja se pre 20 godina našla na naslovnoj strani Danasa. Nad Generaleksportom, nekada najvećim jugoslovenskim uvozno-izvoznim preduzećem, pokrenut je stečajni postupak po odluci Trgovinskog suda u Beogradu.

Stečajni postupak pokrenut je po zahtevu Narodne banke Jugoslavije iz 1997. godine, jer Generaleksport zbog solventnosti nije mogao da vrati dug.

O pokretanju stečajnog postupka Generaleksporta odlučili su 21. februara sudija Delinka Đurđević, predsednica stečajnog veća, i sudije Željko Munjiza i Žanka Radić, a za stečajnog upravnika postavljen je Miodrag Pavlović.

Nekadašnji direktor Generaleksporta, sada pokojni Miodrag Miki Savićević, u izjavi za Danas 2003. godine, ocenio je ovu odluku suda kao „atak na zdravu privredu“.

– Ova odluka predstavlja nonsens. Mi je ne prihvatamo i objavićemo belu knjigu gde ćemo sve objasniti – naveo je Savićević tada i dodao da ne veruje da se u pozadini odluke o stečaju nalazi njegova smena, priznavši da je dva meseca pre toga bilo pritisaka da ode u penziju.

Generaleksport – od moćne spoljnotrgovinske firme do stečaja

Vest o stečaju Geneksa kod mnogi je u to vreme izazvala nevericu. Ovo preduzeće, kako piše naš list, 1990. godine ostvarilo je godišnji obrt od 6,8 milijardi dolara i zapošljavalo 6.500 radnika. Preko Geneksa je tada ostvarivano oko 13 odsto jugoslovenskog, 27 odsto srpskog spoljnotrgovinskog prometa.

„Kompanija je imala oko 70 predstavništva širom sveta, a sada je spala na dva, u Rusiji i na Kipru. Mnogi su postavili pitanje kako je moguće da firma u čijem se sastavau još uvek nalaze hoteli Grand i Konaci na Kopaoniku, kao i Interkontinental, može naći u stečaju“, pisao je Danas.

Početak kraja ovog preduzeća vezuje se za ime Miodraga Mikija Savićevića, koji je 1990. godine smenjen sa mesta direktora Generaleksporta, jer kako je rekao, „nije hteo da finasira SPS, rupu bez dna“. Na mesto Savićevićevog zamenika doveden je Dragan Todorović Kundak, kasnije direktor Beopetrola i visoki funkcioner JUL-a.

Iako su mnoge radnje oko Geneksa bile pod velom tajne, deo poslovanja ovog preduzeća izašao na videlo posle Petog oktobra.

„Potrudiću se da Andrija Domazet uskoro sedne na optuženičku klupu, kada se utvrdi činjenično stanje“, rekao je Savićević za svog naslednika, nakon uvođenja kriznog štaba u Geneksu, i njegovog postavljanja za predsednika Upravnog odbora.

Umesto Borke Vučić, Boriše Vukovića, Živka Šoklovačkog i Zorana Anđelkovića članovi UO postaju, između ostalalih, Vladan Batić i Nebojša Čović.

Prema Savićevićevim rečima, Domazet je uništio firmu jer je prodao Mek Donalds, pekare Deli Frans, Jugoturs (za 255 hiljada maraka), poslovne stanove, hotel Srebrnac na Kopaoniku, kao i deo avio flote.

Danas je pisao i da je od devet aviona ostalo samo četiri, od čega su tri bila iznajmljena Nigeriji. U periodu od 1992. do 1998. članovima Borda Geneksa, kako piše naš list, isplaćeno je oko 850.000 maraka na ime savetovanja za izlazak iz krize. Dozetu je, osim direktorske plate, isplaćeno 130.000 maraka za članstvo u Bordu. Dok su plate zaposlenih u firmi bile oko sedam maraka dobar deo tadašnjih direktora Geneksa otvarao je preduzeća na Kipru.

Kupatilo sa đakuzijem u kabinetu direktora

Radoman Božović, Domazetov naslednik i Savićevićev predhodnik, na zajedničkoj konferenciji sa Savićevićem (13. oktobar 2000) rekao je da je nasledio samo dugove, da su računi bili blokirani i da se na računu nalazi 7,2 miliona dolara.

Prema njegovim navodima, isplaćeni su i dugovi u vrednosti od 2,86 miliona dolara. Božović je rekao da „ništa nije prodao, ni odneo“.

Kako je nad Geneksom pre 20 godina pokrenut stečajni postupak 2
Foto: Arhiva Danasa/printscreen

Upućeni ipak, tvrdili su da je samo za opremanje Božovićevog kabineta od oko 200 kvadrata bilo utrošeno više od milion maraka.

Danas piše i da se u kabinet ulazilo pomoću specijalne elektronske kartice i specijalnim liftom. U njemu se nalazilo i kupatilo sa đakuzijem i zelenim mermerom.

„Volim da se osećam čisto nakon dvadesetčetvorosatnog mukotrpnog rada“, rekao je Božović.

U vreme gradnje kupatila 900 radnika Geneksa se nalazilo na plaćenom odmoru. Božović je 1998. uspeo da „izbegne“ stečaj Geneksa, tako što je iz Generaleksporta izdvojio njegove zdrave delove i oformio Internacional CG. Generaleksportu su ostali dugovi, koji su firmu i doveli do stečaja, ocenjuje se u tekstu. Na kraju, Privredni sud u Beogradu je marta 2017. proglasio bankrot u Generaleksportu, koji je bio u stečaju od 2015.

Dve decenije kasnije – prodaja Geneks kule

Ponovo je Geneks u žiži dve decenije kasnije. Deo Geneks kule, poslednje zaostavštine preduzeća Generaleksport prodat je 6. februara iz trećeg pokušaja po ceni od 2,4 milijarde dinara firmi Eureka bar, koja se bavi pripremanjem i posluživanjem pića, a čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković.

Firma Eureka bar kupila je poslovni prostor i garaže u Geneks kuli, tačnije 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadratnih metara, garaže ukupne površine 9.023 kvadratnih metara i 10 garaža površine 6.445 kvadratnih metara.

Komentarišući ovu prodaju za Danas, bivši glavni gradski arhitekta Beograda Đorđe Bobić naveo je da je “cela priča u stilu ove vlasti, i da je komercijalni aspekt preovladao, a da sve ono što je vrednost te zgrade, dovedeno je u pitanje”.

„Naravno, ne znamo šta će kupac da radi sa tim objektom, ali svakako to nije bila dobra odluka, država je to trebalo da drži pod svojom kontrolom i da ga koristi kao javno dobro“, ocenio je Bobić.

Zbog nezakonite prodaje Geneks kule Skupštine stanara, ali i bivši zaposleni u Generaleksportu i ICG, kao i drugi poverioci i građani protestovaće danas, 5. marta u pet minuta do 12 časova. Kako su najavili organizatori, protestna šetnja kreće od Gazele, autoputem do Geneks kule.

Podsetimo, Zapadna kapija Beograda, kako Geneks kulu najčešće nazivamo, proglašena je spomenikom kulture novembra 2021. godine. A u vreme kada je sagrađena osamdesetih godina, to je bila i prva pametna zgrada na kojoj su primenjene inovacije u sistemu klimatizacije i grejanja.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari