Kako postati deo najveće akcije pošumljavanja planete 1Foto: Pixabay/jplenio

U eri klimatskih promena i emisije gasova staklene bašte apsorpcija ugljen dioksida koju šume obavljaju važnija je nego ikada.

A opet od 1990. godine svakog sata na svetu nestane šuma površine 800 fudbalskih terena, prema proceni UN.

Od početka 20. veka polovina šumske mase je uništena, a projekcije pokazuju da bi do kraja ovog veka 40 odsto preostalih šuma moglo biti iskrčeno.

Krčenje šuma ostaviće i već ostavlja posledice ne samo na klimu, već i na biodiverzitet, kvalitet zemljišta i kvalitet vazduha.

Ako jedno drvo apsorbuje 22 kilograma ugljen dioksida i 32 kilograma raznih zagađivača iz vazduha, ako šume smanjuju eroziju zemljišta i samim tim mogućnost poplava, i predstavljaju dom za 80 odsto kopnenih biljnih i životinjskih vrsta, jasno je koliko je pošumljavanje bitno za čovečanstvo.

Otud i potreba pojedinaca, svetskih vlada i kompanija da se angažuju na ozelenjavanju planete.
Priliku da učestvuju u takvoj kampanji imaju i građani Srbije i to učešćem u globalnoj koaliciji Prajsles planet (Priceless Planet).

Kako postati deo najveće akcije pošumljavanja planete 2
Foto: Shutterstock/kram-9

Ovu inicijativu pokrenula je kompanija Masterkard sa ciljem da da se zasadi 100 miliona novih stabala. Ovoj inicijativi, u Srbiji pridružila se OTP banka i to treću godinu za redom.

Sa više od 46.000 otvorenih paket računa i aktiviranih mobilnih novčanika za manje od tri meseca, klijenti OTP banke doprineli su nastanku novih šuma u okviru ove koalicije. A kako su to postigli?

Svi klijenti Banke koju su do kraja ovog oktobra aktivirali Apple Pay, odnosno Google Pay uslugu ili otvori Fluo, Praktik, Prestiž ili Klasik paket račun postali su deo najvećeg „zelenog društva“ na svetu i pomogli u očuvanje biljnog i životinjskog sveta.

Koalicija sarađuje sa Conservation International Institutom i World Resources Institutom, kako bi koristeći najbolju naučnu praksu identifikovala nove lokacije i odabrala odgovarajuće vrste drveća.
Za više informacija posetite: https://www.otpbanka.rs/mastercard-priceless-planet-coalition/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari