Kako su padavine za vikend uticale na useve: Kiša na neke njive zakasnila, negde stigla u zadnjem trenutku 1Foto: Branko Vučković/FoNet

Kiša koja je pala tokom vikenda pomogla je delom poljoprivrednicima u Srbiji, tamo gde je bilo više padavina više je i pomogla, ali postoje mesta na kojima je nije bilo dovoljno što nikako nije dobro za pšenicu, čija žetva počinje za nekih mesec dana.

Poljoprivrednik iz Šumadije Bojan Nikolić kaže za Danas da je u njihovom kraju palo 13 do 14 litara, po negde do 16, a negde i samo pet do šest litara kiše što je malo.

“Nije preterano mnogo kiše palo, tamo gde je palo baš malo, teško da će šta da bude od pšenice. A i kasno je za pšenicu, zbog velike suše krenule su i bolesti i neće biti ni 3,5 tone prinosa po hektaru”, kaže Nikolić za Danas.

Prinos je, napominje, prošle godine u njegovom kraju bio od 4,7 do pet tona u proseku, ali sada, tvrdi, prosek neće biti ni 3,5 tone, a biće parcele gde možda bude svega 2,5 tone po hektaru.

“Jako je loše. Velika je suša bila i ova kiša što je sada pala kasno je došla za pšenicu, može malo da pomogne, ali je uglavnom kasno”, ističe Nikolić.

On kaže da su poljoprivrednici u Šumadiji spremni za žetvu.

“Sigurno je da će žetva biti lošija što bi donekle mogla bolja cena možda malo da nadoknadi. Kako sada stoje stvari i ovo što je sada 40 dinara je mala cena za ovaj prinos jer smo imali velika ulaganja. Repro materijal, đubrivo, gorivo, dizel sve je poskupelo”, naglašava Nikolić.

On kaže da im na ruku nije išlo ni to što su poljoprivrednici nešto jeftinije gorivo mogli da kupe samo na pumpama NIS-a, koje oni nemaju baš na svakom koraku.

“Dok vi odete do pumpe potrošite više, a dozvoljeno da se uzme samo 60 litara”, napominje Bojan Nikolić.

Što se tiče ostalih kulutra Nikolić kaže da se suncokret “drži”, i to kod onih koji su ga posejali rano, ali da ako ne bude ozbiljnije kiše u skorije vreme onda ni za njega neće valjati. Isto je, napominje, i za kukuruz.

Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kaže za Danas da je kiša dobro došla, ali da nije spasila 100 odsto useve.

“Ne znamo da li će i koliko pomoći uljanoj repici, ali pšenica je procvetala, ima dosta zrna i kiša će pomoći da dobije na kvalitetu. Čekamo još kiše, kod nas je palo od 15 do 20 litara, ali kako gde, nije svuda isto”, kaže ovaj poljoprivrednik iz Banata.

Kiša im je, ističe, došla u zadnjem trenutku, da koliko toliko ublaži gubitke koje bismo sigurno imali bez nje.

“Rano je za prognozu kakav će prinos biti, zavisi od toga koliko će još kiše pasti, negde zemljište propušta više vode, negde manje, tamo gde je peskovito je lošije zemljište i trebalo bi još dosta kiše”, kaže Jakšić.

Poljoprivrednici u kraju spremaju se za žetvu pšenice koja kreće početkom jula, a Jakšić kaže da će ako ne bude dovoljno novca, uzimati kredite preko banaka da bi je spremno dočekali. Nadaju se, kako kaže, i da će kada “skinu” uljanu repicu koja na red stiže pre pšenice od tih para uspeti da ulože u žetvu pšenice i da tako finansiraju gorivo i rezervne delove.

Pšenica na 42 dinara

Na Produktnoj berzi pšenica je poslednjih dana dostigla 42 dinara, kukuruz je bio na 33 do 34 dinara, dok se soja početkom meseca prodavala za 84, a polovinom maja za 79 dinara.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prinos pšenice je pre dve godine bio 2,8 miliona tona pšenice, a prošle nekih 3,5 miliona tona. Za ovu godinu očekuje se prinos od tri miliona tona pšenice i sedam miliona tona kukuruza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari