Kalajdžić (Zajedno): Ministarstvo poljoprivrede krivo što je kilogram svinjetine 1.000 dinara 1Foto: Danas/Vojkan Ristić

Poslanica stranke Zajedno u Skupštini Srbije Jelena Kalajdžić rekla je danas da je Ministarstvo poljoprivrede odgovorno za visoke cene svinjetine od 1.000 dinara po kilogramu i loše stanje u svinjarstvu jer je donosilo pogrešne odluke i pravilnike, saopštila je ta stranka.

„U svim prodavnicama i mesarama građani Srbije danas treba da izdvoje više od 1.000 dinara za jedan kilogram svinjetine. To meso će uskoro biti luksuz i za građane Srbije sa prosečnom platom, a za one koji primaju manje od toga, ono je odavno poslastica za praznike“, rekla je Kalajdžić.

Dodala je da će, ako se nastavi neodgovorna politika prema poljoprivredi, svinjsko meso biti retkost i u krajevima poznatim po odgoju svinja, kao što su Srem i Mačva.

Ona je ocenila da je „neverovatna činjenica da je Srbija za sedam meseci ove godine uvezla svinjetine za 60 miliona evra“.

„To je poražavajuće, za jednu poljoprivrednu zemlju kakva je Srbija. Koliko agrarna politika treba da bude loša, da bi nam svinjarstvo bilo na ovom nivou?“, pitala je Kalajdžić.

Navela je da Ministratsvo poljoprivrede nema nikakvo pravo da krivicu za poskupljenje svinjetine i uvoz mesa svaljuje na bolest – afričku kugu svinja.

„Srbija kao ekonomski tigar ranijih godina“, rekla je Kalajdžić, „nije mogla baš da se pohvali da joj je svinjarstvo svetla tačka u poljoprivredi, jer je od 2012. godine do 2022. godine broj svinja smanjen za osam odsto, a poosle afričke kuge taj procenat je i veći“.

„Koliko sada svinja ima „ekonomski tigar“ to trenutno niko ne zna. Pre svega nekoliko dana uverili smo se da resorno ministarstvo ne zna ni koliko se hektara poljoprivrednog zemljišta obrađuje, pa tako isto ne zna ni koliko ima krava. Ono što se jedino zna jeste da je cena svinjetine u prodavnicama porasla i da se očekuje dalji rast“, rekla je Kalajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari