Kalajdžić (Zajedno): Pala cena suncokreta, ulje treba da pojeftini 1Dovoljno ulja u Nišu, Foto: V.T.

Otkupna cena suncokreta je sa prošlogodišnjih oko 70 dinara po kilogramu pala na 37,5 dinara, zbog čega bi i ulje trebalo da pojeftini, rekla je danas poslanica stranke Zajedno u Skupštini Srbije Jelena Kalajdžić.

„Nakon loše cene pšenice, jagode, višnje, maline, kupine i drugih poljoprivrednih proizvoda, ovih dana došao je na red i skuncokret, čija je otkupna cena po kilogramu 37,5 dinara, pa bi trebalo da pojeftini i ulje“, rekla je Kalajdžić, a saopštila ta stranka.

Dodaje se da, iako su prethodne godine predstavnici vlasti euforično najavljivali rekordne površine pod suncokretom, ove godine je upravo te proizvođače sačekalo razočarenje pošto će po hektaru biti i po nekoliko stotina evra na gubitku.

Ocenila je da se kao i do sada može očekivati pravdanje resornog ministarstva da je tržište slobodno i da ne može da se utiče.

„Međutim, glavni problem za ovakvo stanje je upravo država koja je prošle godine, ipak dobro uticala na to slobodno tržište, te je zabranila izvoz suncokretovog ulja od marta do avgusta, zbog čega su stvorene velike zalihe i snižene su cene suncokreta ove godine“, rekla je Kalajdžić.

Istakla je da se ponekad čini da bi „poljoprivreda mnogo bolje funkcionisala, kada ovakvo Ministarstvo poljoprivrede ne bi ni postojalo“.

Stranka Zajedno očekuje da će, kako je rekla, suncokretovo ulje da pojeftini jer, ako se ima u vidu da je za jedan litar potrebno dva do 2,2 kilograma suncokreta, cena jednog litra od 169 dinara je potpuno neopravdana.

Zbog toga bi, po njenim rečima, za početak trebalo uspostaviti sistem da se ne mogu uvoditi zabrane izvoza određenog proizvoda bez prethodne detaljne analize.

„Sigurno postoje podaci o tome koliko troše građani Srbije. Problem je što niko ne odgovara za svoje greške i loše prognoze, već se samo ‘udara’ po džepu poljoprivrdnika, a zatim i svih drugih građana“, rekla je Kalajdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari