ŽETVA PŠENICEfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

U Srbiju je, pre nekoliko dana, uvezena pšenica iz Ukrajine po 22 dinara po kilogramu, iako su skladišta pred žetvu puna, rekla je danas poslanica stranke Zajedno, Jelena Kalajdžić.

Cena pšenice na domaćem tržištu pre tog uvoza je, kako je rekla, bila 24 dinara po kilogramu.

„Na pitanje ko je kriv za trenutno stanje u poljoprivredi svi se sklanjaju u stranu, a odgovori koje poljoprivrednici dobijaju se svode na to da je u Srbiji slobodno tržište i da država ne može da utiče na cene“, rekla je Kalajdžić, saopštila je njena stranka.

Dodala je da se država često ipak meša i tako je prošle godine uvedena zabrana izvoza iako su žitarice imale dobru cenu na evropskom i svetskom tržištu.

Vlada Srbije, kako je rekla, nije reagovala na apel poljoprivrednika da ne zabranjuje izvoz kada žitarica ima dovoljno i za domaće tržište i za izvoz.

Posledica je, po njenim rečima, da su poljoprivrednici proleće dočekali s punim silosima, s više od 1,5 miliona tona pšenice, što predstavlja polovinu prošlogodišnjeg roda.

„Sada, kada poljoprivrednici imaju veliki problem s punim silosima, Ministarstvo poljoprivrede im daje odgovor da je u Srbiji slobodno tržište i da oni (Ministarstvo) na otkup i cenu ne mogu da utiču“, rekla je Kalajdžić.

Navela je da za žitarice iz Srbije trenutno nema kupaca, a da ih i ima, poljoprivrednicima se ne isplati da ga prodaju po „trenutnoj ceni“.

Stranka Zajedno, kako je rekla, dugo ukazuje na probleme u poljoprivredi koja je strateška grana i za koju je potrebna pomoć od 200 evra subvencije po hektaru, regres za đubrivo i semenski materijal, kao i gorivo bez akcize i poreza na dodatu vrednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari