štrajk lekara velika britanijaFoto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Više od 155.000 zaposlenih u državnom sektoru na federalnom nivou u Kanadi ušli su u najveći štrajk u poslednje tri decenije.

Radnici su stušili u štrajk nakon što sindikat nije došao do dogovora sa vladom u vezi sa platama i radom od kuće, prenosi BBC.

Štrajk će verovatno pogoditi više državnih službi, od prijavljivanja poreza do vađenja pasoša, a po svoj prilici će usporiti i prolazak pasoških kontrola na aerodromima i graničnim prelazima.

Sindikat PSAC koji okuplja trećinu zaposlenih u državnoj federalnoj službi izjavio je da su iscrpene sve druge mogućnosti za postizanje „fer dogovora“, kao i da je velika većina članstva glasala za štrajk.

Vlada je ponudila povećanje plata za devet odsto u naredne tri godine, ali sinikati traže veće povišice.
Zaposleni u poreskoj upravi tražili su povećanje plata 30 odsto u toku tri godine, dok su druge grupe zaposlenih tražile povišicu od 13,5 odsto u tom periodu.

Sindikati traže i dogovor sa vladom oko rada od kuće, mada je država tražila da zaposleni dođu u kancelarije bar dva dana nedeljno.

Predstavnici Vlade su izjavili da su dali dobru ponudu sindikatima i da država ne može da priušti da ispuni njihove zahteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari