Keš krediti najpopularniji, tražnja i dalje raste 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Tražnja stanovništva za kreditima i dalje raste, najviše za dinarskim keš, kreditima za refinansiranje, kao i za stambenim kreditima u evrima. Ukupni zajmovi stanovništvu u poslednjem tromesečju prošle godine povećani su za 28,8 milijardi dinara ili za 2,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a 6,8 u odnosu na isti period 2020. godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Erste banka u analizi kreditnih trendova navodi da su ovom rastu doprineli povoljniji uslovi zaduživanja, posebno za keš kredite i kredite za refinansiranje. Snižene su kamatne marže, provizije i naknade i ublaženi su zahtevi u pogledu obezbeđenja kredita. Skoro 55 odsto plasmana stanovništvu bilo je u dinarima.

U periodu od oktobra do kraja decembra prosečna cena dinarskih kredita je smanjena na 8,6 odsto. S druge strane, devizni zajmovi su blago poskupeli – za 0,2 procentna poena na 3,3 odsto u proseku i to zbog povećanja prosečne kamatne stope na gotovinske kredite u evrima.

Gotovinski krediti su i dalje najpopularniji vid zaduživanja. U četvrtom kvartalu 2021. oni su povećani za 9,5 milijardi dinara i činili su 57,5 odsto novoodobrenih kredita. Prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske keš kredite iznosila je 8,9 odsto, za 0,3 odsto niže nego u prethodnom kvartalu.

Kako navode u ovoj banci, građani najčešće koriste dodatni keš za renoviranje stana, putovanja, školarinu, kao i za kupovinu polovnih automobila, ogreva i zimnice.

Ovi krediti mogu biti od velike koristi ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Stručnjaci savetuju da prvo treba izračunati koliko novca je potrebno i ne uzimati kredit veći od toga. Za manje iznose najbolje rešenje je kratkoročni keš kredit na 12 meseci. Visina mesečne rate trebalo bi da bude približna iznosu koji inače preostane na kraju meseca kada se podmire svi redovni troškovi. Važno je raspitati se u banci i za različite dodatne troškove poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita i osiguranja„, navode u Erste banci.

Prema podacima ove banke, od početka 2022. godine, klijenti koji se opredele za keš kredit u proseku pozajme oko 481.000 dinara, sa prosečnim periodom otplate od 62 meseca. Ako se posmatra i keš kredit sa refinansiranjem, prosečan iznos je 667.000 dinara, dok je prosečan period otplate 65 meseci. U kategoriji gotovinskih i kredita za refinansiranje, učešće kredita za refinansiranje je oko 55 odsto, a gotovinskih 45 odsto. Prilikom uzimanja kredita za refinansiranje, u ovoj banci procenjuju da klijenti u proseku uzimaju oko 200.000 dinara dodatnog keša, koji najčešće troše na tekuće životne potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari