Kina povećava zalihe sirove nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Kineske rafinerije dodale su oko 1,77 miliona barela sirove nafte na dan u svoje zalihe u maju, ili ukupno 53 miliona barela, najviše od jula 2020., pa je malo verovatno da će Kina uskoro krenuti u kupovinu, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U prvih pet meseci ove godine Kina je dodala oko 730,000 bd skladištima, što je količina iznad njenog porasta u uvozu. Konačni faktor na kineskom tržištu nafte je izvoz rafinisanih goriva, koji je u prvih pet meseci ove godine porastao za 45,4 odsto.

Ako se uračunaju tokovi u skladišta i porast izvoza goriva, povećanje kineskog uvoza sirove nafte neće biti takav faktor uticaja na rast cena nafte kao što se na prvi pogled čini, konstatuje agencija Rojters.

Pitanje za tržište je šta će kineske rafinerije da rade u narednim mesecima, a odgovor će verovatno zavisiti od toga šta će se dogoditi s cenama sirove nafte, pri čemu su kretanja na tržištu važnija od onih u trgovini papirom.

Ako OPEK + bude uspešan u povećanju cena ograničavanjem proizvodnje, verovatno će kineske rafinerije smanjiti uvoz nafte i okrenuti se zalihama kako bi zadovoljile bilo kakav porast domaće potražnje.

Ali ako cene ostanu usidrene oko nivoa od 75 dolara po barelu, verovatno je da će Kina nastaviti uvoz, piše Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari