novogradnja foto ALEKSANDAR ROKNICfoto ALEKSANDAR ROKNIC

Kineska kompanija Mint (MINTH United Alloy-Tech Europe) počala je danas izgradnju drugog pogona u Severozapadnoj industrijskoj zoni u Šapcu, gde će proizvoditi metalne delove za šasije utomobila i zaposliti u prvoj fazi oko 200 radnika.

Investicija na parceli od deset hektara je u vrednosti 50 miliona evra, a planirano je da proizvodnja počne avgusta ove godine.

Mint u Šapcu ima fabriku za proizvodnju delova za automoble u koju je investirao oko 50 miliona evra.

Početku izgradnje novog pogona kineske kompanije prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će Mint u tri fabrike u Srbiji, dve u Šapcu i jednoj u Loznici, zapošljavati oko 800 radnika i da će značajno doprinositi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Najavio je da će za godinu i po biti završen autoput Ruma – Šabac, što dodatno doprinosi privlačenju investitora u taj kraj.

Istakao je da ne bilo velikih investicija u Šapcu da nije država dala velike subvencije.

Vučić je rekao da Železara u Smederevu, koja je u vlasništvu kineskog Hbisa, neće obustavljati proizvodnju iako je otežano snabdevanje sirovinama iz Ukrajine.

Kompanija Mint bavi se proizvodnjom autodelova, ima pogone u Aziji, Evropi i Severnoj Americi, gde zapošljava 18.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari