Kineski privredni rast usporava u trećem tromesečju 1Foto: EPA-EFE/WU HONG

Nevolje u sektoru nekretnina, energetska kriza i nestašice zbog pandemije korona virusa doprinele su oslabljenom rasu druge najveće svetske ekonomije na svetu. U trećem kvartalu Kina je rasla ispod pet odsto prema zvaničnim podacima.

Glasnogovornik Nacionalnog zavoda za statistiku koji je objavio podatke ukazao je da “se gomilaju neizvesnosti u međunarodnom okruženju i da je ekonomski oporavak nestabilan i neujednačen”, prenosi Dojče vele.

U prvom tromesečju Kina je zabeležila rast od rekorsnih 18,3 odsto, pa u drugom 7,9 odsto, da bi u trećem to iznelo 4,9 odsto. U periodu od januara do septembra rast je 9,8 odsto.

Na usporavanje je uticalo nekoliko faktora, a ključni je strah od dešavanja u sektoru nekretnina, ali i okršaj vlasti sa tehnološkim kompanijama, regionalna zaključavanja zbog korone i cilja “nula” kovida, kao i nestašice struje su odigrali ulogu.

Peking pokušava da napravi ekonomiju održivijom sa većim fokusom na domaću potrošnju umesto na izvoz i sa smanjenjem finansijskih rizika.

Takođe stavlja limite na upotrebu energije terajući neke fabrike da obustave proizbodnju u septembru kako ne be prekoračili upotrebu uglja.

Ovo nije problem samo za Kinu već se može odraziti i na ostatak sveta ukoliko se smanji tražnja Kine za sirovinama.

Čak i razvijena tržišta uključujući SAD ne bi bila imuna na značajnije zatezanje u globalnim uslovima kao posledice negativnog šoka zbog kineskog rasta udruženog sa finansijskiim šokom”, navodi se u izveštaju fonda Fideliti.

Usporavanje u industrijskim postrojenjima unelo je strah da neka roba neće biti isporučena na vreme za božićne praznike. I dok neki smatraju da će monetarne vlasti dati finansijsku injekciju privredi, drugi ocenjuju da će rast nastaviti da se usporava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari