Kisić Tepavčević: Podrška dodatnim merama prevencije povreda na radu i profesionalnih bolesti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Кisić Tepavčević izjavila je danas da država podstiče dodatno osiguranje zaposlenih, kao još jednu meru brige za zaposlene i njihov bolji položaj na radu.

Кisić Tepavčević je, na okruglom stolu „Zdravstveno osiguranje – snaga i partner države“, koji je u Aranđelovcu organizovalo Udruženje osiguravača Srbije, navela da sve veći broj kompanija, čiji je osnivač država, razmišlja u takvom pravcu, „jer sada postoje materijalne mogućnosti za to, zahvaljujući razvoju privrede i jačanju ekonomske snage države“.

Prema njenim rečima, cilj dodatnih mera je prevashodno prevencija povreda na radu i profesionalnih bolesti, ali i veća produktivnost zaposlenih.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja omogućava zdravstvene preglede svih zaposlenih, a skoro svi su iskoristili te dodatne pogodnosti. To je nešto što su zaposleni prepoznali kao veoma značajno i kao veliki benefit“, kazala je Кisić Tepavčević, saopštilo je ministarstvo.

Podsetila je da je zdravstvena zaštita zaposlenih, koju organizuje i obezbeđuje poslodavac, radi stvaranja uslova za zdravstveno odgovorno ponašanje i zaštitu zdravlja na radnom mestu, regulisana odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

„Zakonom o radu propisan je minimum zašite po osnovi rada, a on takođe omogućava da se na osnovu opštih akata, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, kao i ugovorom o radu utvrde i veća prava“, navela je Кisić Tepavčević.

Naglasila je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja intenzivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i da je zato izrađen Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je zasnovan na principu prevencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari