Кisić Tepavčević: U Beogradu ove godine 12,6 odsto više zaposlenih 1Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja/Djordje Krstic/MO

U Beogradu je od početka godine do septembra zaposleno gotovo 30.000 osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), što je za 12,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević.

Ona je beogradskoj filijali NSZ uručila ugovore poslodavcima i nezaposlenim licima koji su u toku 2021. godine koristila neke od mera aktivne politike zapošljavanja.

„U ovom periodu je ukupan broj nezaposlenih smanjen za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, a mi smo jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali rastom stope zaposlenosti u glavnom gradu, čak i za vreme pandemije kovid 19, teške zarazne bolesti, koja utiče na sve segmente društva, pogotovo na zaposlenost i ekonomski razvoj“, naglasila je Кisić Tepavčević, saopštio je njen kabinet.

Ocenila je da nova radna mesta i zapošljavanje građana predstavljaju veliki uspeh za sve – zaposlene, poslodavce, lokalne samouprave, državu.

Pozvala je građane koji su nezaposleni, kao i poslodavce, da se odazivaju na programe zapošljavanja i samozapošljavanja, jer jedino na taj način, zajednički, mogu da budu ostvareni još bolji rezultati.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, preko NSZ, ove godine za grad Beograd opredelilo više od 350 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja.

Кisić Tepavčević je rekla da će uz mere aktivne politike zapošljavanja u Beogradu biti zaposleno više od 650 ljudi, od kojih je 50 sa invaliditetom, dok će kroz programe – stručna praksa, pripravnici i sticanje praktičnih znanja, biti uključeno 400 lica u programe obrazovanja i obuke.

Od 1. januara do 4. oktobra 2021. godine, u mere aktivne politike zapošljavanja, koje podrazumevaju direktnu finansijsku podršku, u Srbiji je uključeno 13.491 lice sa evidencije NSZ, od kojih je 1.628 osoba sa invaliditetom.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da je planirano da u te mere ove godine bude uključeno najmanje 18.000 lica i da veruje da će taj broj do kraja godine biti i veći.

„U program samozapošljavanja, koji je jedan od mera aktivne politike zapošljavanja i za koji postoji veliko interesovanje i u Beogradu i širom Srbije, do sada je uključeno više od 3.000 osoba“, dodao je Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari