Кisić Tepavčević: Vlada Srbije će nastojati da povećanje penzija bude veće 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Vlada Srbije će nastojati da povećenje penzija u narednom periodu budu veće, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević.

Ona je na kongresu Sindikata penzionera Srbije rekla da je rast realne vrednosti penzija od najmanje dva-tri odsto godišnje stabilan i da se za toliko godišnje realno poveća standard korisnika penzija

Navela je da je obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje jedan od najvećih sistema u državi i da trenutno obuhvata više od 2,7 miliona osiguranika i 1,7 miliona korisnika penzija i drugih prava.

„Rast ekonomske aktivnosti u zemlji, praćen rastom zaposlenosti i zarada, rezultirao je rastom prihoda od doprinosa, što je dovelo do pada deficita u finansiranju isplate penzija, a time i smanjenja iznosa dotacija iz budžeta, kojima se obezbeđuje redovna isplata penzija i drugih prava koja isplaćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje“, istakla je Кisić Tepavčević.

Podsetila je da da se maja i juna ove godine desilo, prvi put od osnivanja fonda, da nije bilo dotacija za isplatu penzija kada je u pitanju većinski deo penzionera koji su pripadali kategoriji zaposlenih.

„Tokom prethodne i ove godine nijednog trenutka se nije dovodila u pitanje redovna isplata penzija i drugih davanja. Penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju su redovno usklađeni u januaru ove godine, na način predviđen zakonom, a naredno usklađivanje će uslediti u januaru 2022. godine“, istakla je ministarka.

Кako je dodala, tokom 2020. godine obezbeđene su dve dodatne jednokratne isplate korisnicima penzija, i jedna u 2021. godini, a za prvi deo naredne godine je najavljena pomoć od 20.000 dinara, što će biti najveća jednokratna isplata do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari