Kladovljanima na raspolaganju šest miliona za energetsku sanaciju 1Foto: Opština Kladovo

Od 29. septembra teče rok od 21 dan tokom koga stanovnici opštine Kladovo mogu da konkurišu za bespovratna sredstva za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Za unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode u ovoj godini opredeljeno je šest miliona dinara.

Bespovratnim sredstvima sufinansiraće se sedam mera energetske efikasnosti, a korisnici su domaćinstva – porodične kuće i stanovi u opštini Kladovo.

Kako se navodi u javnom konkursu koji je objavljen 29. septembra, za svaku pojedinačnu meru po ovom konkursu opredeljuje se po jedna sedmina od ukupnog iznosa od šest miliona dinara, a neiskorišćeni višak sredstava kod pojedinačnih mera preraspodeliće na preostale mere po principu srazmernosti i pravi se jedinstvena rang lista.

Opština Kladovo sufinansiraće zamenu spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača na porodičnim kućama i stanovima, a maksimalni iznos sredstava podsticaja je 140.000 dinara po pojedinačnoj prijavi.

Vlasnici porodičnih kuća koji konkurišu i za termičku izolaciju zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru mogu računati na maksimalni iznos podsticaja od 210.000 dinara, a oni koji se odluče za termičku izolaciju tavanice i ispod krovnog pokrivača na 150.000 dinara podsticajnih sredstava.

Tri mere energetske efikasnosti odnose se na termotehničke instalacije.

Za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu, grejača prostora ili zamenu postojećeg kotla ili peći efikasnijim, kao i za zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora mogu da konkurišu vlasnici porodičnih kuća i stanova.

U prvom slučaju maksimalni iznos podsticaja je 110.00 dinara, a u drugom 120.000 dinara.

Mera koja se odnosi na termotehničke instalacije je nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije i za nju mogu da konkurišu samo vlasnici porodičnih kuća, a maksimalni iznos na koji mogu da računaju je 250.000 dinara.

I sedma mera energetske efikasnosti namenjena je samo vlasnicima porodičnih kuća i radi se o nabavci i ugradnji solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode, a maksimalni iznos sredstava podsticaja je 140.000 dinara.

Javni konkurs otvoren je 21 dan, a kompletan tekst konkursa sa pratećim formularima dostupan je na zvaničnoj internet stranici Opštine Кladovo kao i na stranici energetske efikasnosti, a formulari mogu da se preuzmu u u prostorijama opštinskog uslužnog centra opštinske uprave Кladovo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari