Kladovo: Nepovoljna hidrološka situacija uticala na manju proizvodnju struje na „Đerdapu 1“ 1Foto: TOO Kladovo

Ovu je godinu obeležio slab dotok vode Dunavom, najmanji u poslednjoj deceniji, pa je nepovoljna hidrološka situacija za posledicu imala i manju proizvodnju električne energije na Hidroelekrani „Đerdap 1“ kod Kladova. Ovogodišnja proizvodnja struje na „Đerdapu 1“ za 16 odsto je manja od planirane.

Manjak snežnih padavina i višemesečna suša uslovili su lošu hidrološku situaciju na Dunavu tokom 2022. godine.

Prema rečima direktora za proizvodnju energije HE „Đerdap“ Radmila Nikolića ova je godina hidrološki jako nepovoljna i manji dotok Dunava se odrazio na proizvodnju i pojedini meseci bili su jedni od najgorih u istoriji rada „Đerdapa“.

U izjavi za lokalnu televiziju u Kladovu, Nikolić je istakao minimalni broj neplanskih zastoja i ispada i ispunjenje u potpunosti svih naloga dispečerskih službi EPS-a i EMS-a .

-U prethodnom periodu je proizvedeno 3,660 milijardi kilovat sati električne energije, hidrologija je slabiija i to je ispod nivoa proseka koji ova elektrana produkuje za ovaj vremenski period. Čekamo bolje hidrološke prilike, čekamo padavine, čekamo vodu, čekamo Dunav koji će biti iznad proseka od 5,5 hiljada kubika i nadamo se da će ono što pristigne da obradimo i isporučimo ozbiljne količine elektirčne energije – izjavio je Radmilo Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari