Novi Klinicki centar u NisuUKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Republički fond zdravstvenog osiguranja zatražio je od Univerzitetskog kliničkog centra Niš da “uskladi” obračun prekovremenog rada za april sa stvarnim satima koji su zaposleni imali, naglašavajući da je za odluke o ovoj vrsti isplate odgovoran isključivo v.d. direktora te ustanove Zoran Perišić.

Sindikat Nezavisnost u niškom UKC u dopisu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i drugim državnim funkcionerima zatražio je da se svim oštećenim radnicima “odmah isplate ova dugovanja po osnovu prekovremenog rada, tačnije dežurstava”, ali su za nastanak problema optužili RFZO.

U obraćanju ovog sindikata Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i RFZO objašnjava se da su na osnovu dopisa niške filijale RFZO, koji je dostavljen ekonomsko pravnom sektoru UKC, naknade na ime dežurstva za april isplaćene maksimalno do 32 sata sedmično, iako su radnici imali 40 i više sati prekovremenog rada.

Zaposleni su dežurali duže od 32 sata sedmično po Posebnom kolektivnom ugovoru za zdravstvene ustanove, radnom rasporedu i radnim listama, navodi se u dopisu.

RFZO: Odluku o isplati prekovremenog rada donosi direktor zdravstvene ustanove

“RFZO ne obračunava i ne odobrava isplatu prekovremenog rada zaposlenima u zdravstvenim ustanovama. Za organizaciju rada i donošenje odluke o isplati stvarno ostvarenih sati prekovremenog rada, u skladu sa članom 58. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, isključivo je odgovoran direktor zdravstvene ustanove. RFZO prenosi sredstva za isplatu zaposlenima koji su na to ostvarili pravo na osnovu odluka o isplati prekovremenog rada i zahteva za sredstvima od strane zdravstvene ustanove. UKC Niš još nije dostavio zahtev za isplatu časova prekovremenog rada za april 2022. preko zakonskog maksimuma (preko 32 časa sedmično, prim. aut.)”, navodi se u odgovoru RFZO Danasu.

Ovaj fond, osim što naglašava da je obavestila UKC da mora da uskladi obračunati i realni prekovremeni rad, dodaje da će “odmah po prijemu trebovanja, u roku od 24 sata, izvršiti prenos sredstava kako bi se zaposlenima isplatio ukupan prekovremeni rad”.

Istovremeno je apelovao “na sve direktore ustanova da mu na vreme dostavljaju zahteve, kako bi odmah po prijemu mogli da obave prenos sredstava”.

Nezavisnost UKC: Zahtevamo da niška filijala RFZO ne ugrožava rad naše ustanove

“Pojedinačni kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove u članu 39. predviđa da dežurstva na nedeljnom novou mogu trajati do 10 sati, to jest 40 na mečenom nivou, a da poslodavac može za određene radnike da dozvoli dežustvo i do 20 sati nedeljno u zavisnosti od raspoloživog kadra. Pravna i ekonomska služba UKC je po nalogu RFZO  filijale Niš mimo PKU uskratila to pravo i limitirala dežustva na mesečnom nivou do 32 sati. Kako ne bi pribegli drugim sredstvima u ostvarenju naših prava, zahtevamo da se svim oštećenim radnicima odmah isplate dugovanja za njihov rad, da se poštuje PKU za zdravstvene ustanove i da RFZO filijala Niš više ne utiče i ne ugrožava rad naše ustanove”, navodi se u dopisu Nezavisnosti UKC državnim funkcionerima, koji je potpisao predsednik Miodrag Stojković.

Stojković za Danas kaže da se isplata punog iznosa dežurstva za april duguje značajnom broju radnika UKC.

On je kazao da svakoga dana u toj ustanovi dežura oko 500 zaposlenih, a uz to i veći broj zaposlenih radi prekovremeno, u klasičnom smislu te reči.

Tolika i takva dežurstva i klasični prekovremeni rad neophodni su da bi se “obezbedio kontinuirani proces rada”.

Niški UKC, inače najveća zdravstvena ustanova južno od Beograda koja pokriva jugoistok i jug Srbije sa oko tri miliona stanovnika, ima više od 3.000 zaposlenih.

 

Rukovodstvo UKC ćuti o problemu

V.d. direktora Zoran Perišić i služba infiormisanja UKC Niš nisu odgovorili na pitanja Danasa u vezi sa neisplaćeniom prekovremenim radom u punom iznosu.

Javnost je, tako, ostala uskraćena i za informaciju da li i šta UKC namerava da učini da se ovaj problem reši.

 

„Ako mislite da vam radnici UKC Niš više ne trebaju, varate se“

“Radnici UKC Niš su uvek, a naročito uz vreme pandemije koronavirusa, podneli najveći teret. Dok smo trebali stanovništvu, a tek ćemo mu trebati, i dok smo radili nemoguće, niko nije postavljao pitanja oko plaćanja. Šta se sada dešava? Ako mislite da vam više ne trebamo, varate se”, navodi se u dopisu Nezavisnosti UKC državnim funkcionerima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari