Ko traži bankrot ATP "Vojvodine"? 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Još jedno stečajno ročište u Privrednom sudu u Novom Sadu biće održano 22. januara, jer je firma „Budućnost“(u stečaju) zatražila da ATP „Vojvodina“ ode u bankrot sa obrazloženjem da se plan reorganizacije ne primenjuje, izjavio je Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP „Vojvodine“ i objasnio da bi to značilo da se, ukoliko sud prihvati sva imovina proda budzašto i raspodeli poveriocima.

– Prema ranijim procenama, iz eventualnog bankrota namirilo bi se oko 11 odsto ukupnog duga, dok je do sada, samo iz jedne presude za nadoknadu štete, upravo prema Planu reorganizacije, naplaćen iznos kojim je namireno 13 odsto potraživanja. Svi poverioci znaju da sam ja kao umešač izneo tu presudu i naplatu od Grada, a da su ljudi koji sada upravljaju reorganizacijom ATP „Vojvodine“ bili neprijatelji i umanjivali odštetni zahtev – navodi Dević i dodaje da bi u slučaju bankrota svi poverioci osim radnika morali da vrate taj novac u stečajnu masu!

On ističe da to koliko je zahtev nerealan potvrđuje činjenica da je u toku još nekoliko postupaka za nadoknadu štete vrednih više desetina miliona evra, pa je logičnije i isplativije da se sačeka njihov ishod. Pritom, i u reorganizaciji ATP „Vojvodina“ posluje pozitivno i pitanje je samo kako se ta dobit raspoređuje.

– Zašto je onda podnet takav zahtev? Reč je o dogovoru između banke i novosadskih vlasti prema kome bi se imovina ATP „Vojvodine“ „podelila“ i to po ključu: servis – prijateljima banke, autobuska stanica – Gradu, odnosno privatniku koji bi je kupio po niskoj ceni, a zemljište za izgradnju političkim prijateljima. To je klasična konfiskacija – kaže Dević i naglašava da je preduzeće „Budućnost“ samo iskorišćeno za taj marifetluk.

Dević je zbog toga podneo podnesak sudu i ukazao na niz nepravilnosti iz dosadašnjeg poslovanja ATP „Vojvodina“ u reorganizaciji, o čemu će stečajni sudija Vladislav Kurtek morati prvo da odlučuje. On je o tome obavestio i Agenciju za borbu protiv korupcije a ostale poverioce pozvao je da provere na koji način je raspoređivan novac koji je do sada naplaćen tokom reorganizacije ATP „Vojvodine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari