"Ko u svojoj radnji reklamira svoju radnju - kazna 100.000 dinara" 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Gradska uprava Smedereva je 25. marta donela odluku o naplaćivanju naknade za korišćenje javnih površina kojom su obuhvaćeni i objekti u vlasništvu privrednih preduzetnika, što je izazvalo njihovo veliko nezadovoljstvo.

Naime, odredbama te odluke preduzetnici su se suočili sa kaznama u iznosu od 50 do 100 hiljada dinara, ako bez plaćanja naknade opštini okače reklamu za sopstvenu radnju – u sopstvenoj radnji.

„Nakon našeg protesta, nadležni u Smederevu su odlučili da promene odluku kojom je privatna svojina potpuno pogrešno tretirana kao javna površina za čije korišćenje je propisana naknada“, kaže za Danas Ivan Savić, zastupnik Opšteg udruženja preduzetnika – Smederevo.

U toj odluci za preduzetnike u Smederevu je sporno tumačenje da u javne površine navodno spadaju reklame i brendovi postavljeni na njihovim objektima.

– To jednostavno nije tačno i pravilno tumačenje, jer je reč o privatnoj svojini, a ne javnim površinama, čime takva odluka ne može da se primeni na poslovne objekte članova našeg udruženja. Shodno tome smo pored zaustavljanja radnji koje su na osnovu te odluke preduzimali komunalni inspektori, to jest skidanja brendova i reklama sa objekata naših članova tražili i izmenu i ispravljanje nedostataka te odluke koja šteti interesima preduzetnika u Smederevu. U međuvremenu sam imao sastanak sa nadležnima u Smederevu i od svih njih sam dobio obećanje da će odluka biti primenjena a komunalni inspektori su već prestali da sprovode tu nepravilnu odluku – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je veliki problem predstavljalo i to što je odluka o naknadama o korišćenju javnih površina počela da se primenjuje u trenutku kada nije bila ispoštovana formalna procedura, to jest još uvek nije bila objavljena, kao je propisano, u Službenom listu i na portalu Skupštine grada Smedereva.

– Pored nepravilnosti doneta odluka sadrži i dosta nepreciznosti i nejasnoća, primera radi šta je to javna površina, kako se i na osnovu čega naplaćuje naknada, visine naknada i tako dalje. Preduzetnici u Smederevu su opravdano zabrinuti zbog činjenice da su im inspektori bez bilo kakvog rešenja skidali reklame sa objekata u njihovom vlasništvu. Neverovatno je da se gradska uprava tako odnosi prema privrednicima koji kroz poreske obaveze finansiraju sve potrebe gradske administracije. Na taj način se povređuju osnovna prava više od 3.000 preduzetnika koji zapošljavaju osam do devet hiljada radnika – navodi Ivan Savić, zastupnik Opšteg udruženja preduzetnika Smedereva.

Prema njegovim rečima za proceduralne i druge nepravilnosti krivicu snosi gradska vlada zbog pogrešnih i laičkih tumačenja važnih propisa.

On naglašava da je zbog nepravilne i po privrednike štetne odluke 10. maja kao zvanični zastupnik Opšteg udruženja preduzetnika Smedereva uputio dopis gradskim čelnicima sa zahtevom da se sporna odluka ukine odnosno promeni, a da komunalni inspektori prestanu sa aktivnostima uperenim protiv interesa privrednika u tom gradu.

– Na sastanku održanom nekoliko dana kasnije smo postigli dogovor da se ta odluka ukine a da inspektori prekinu sa neosnovanim aktivnostima čime je problem sa kojim smo se suočili okončan – zaključuje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari