Ko vodi u ekonomskom „ratu“ između zemalja BRIKS-a i G7

Ostavite komentar


  1. Sve je to lepo na papiru, ali to se i deli sa mnogi većim brojem stanovnika.
    Kina i Indija pojedinačno imaju duplo više stanovnika od celog G7.
    Kina ima BDP po glavi manji od najsiromašnije države EU, Indija je u žestokoj konkurencuji sa afričkim državama, Rusija, Brazil, J. Afrika nazaduju i gube korak sa bogatijim zapadnim državama.

  2. Stopa rasta je relativna takođe. Ako si narastao do plafonateško je rasti.
    Ako si proizvodio 1 jaje prošle godine a ove 2 jajeta kolika ti je stopa rasta? Ali ako si proizvodi 1000 jaja a ove 1100 kolika je onda?
    Zato brojke same po sebi ništa ne znače ako se ne uzmu svi parametri u obzir.
    Za mene je najbolji pokazatelj stanja je u kom ide migracija ljudi.
    Ekonomi svaki tumači činjenice kako ko hoće. Koliko će trebati Kini da dostigne standard G7? 50 godina pod uslovom da je stopa rasta 10% godišnje, kaže kineska vlada. O indiji da i ne pričamo. Sve zemlje BRICSa sem Kine su još uvek uglavnom izvoznice sirovina…

  3. Jos samo da mi prof. Soskic kaze da se bolje zivi u Kini ili BRIKS zajednici nego u EU, a sto se tice standard, prava ljudi i slobode. Sto se tice „rasta“ Rusije, upitio bih ga na kolege iz Rusije u egzilu, a da ne pricamo o tome da su zvanicni dokumenti o stanju/ekonomiji Rusije stroga tajna od pocetak rata. Drugim recima.Potemkinova sela.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.