Ko vodi u ekonomskom "ratu" između zemalja BRIKS-a i G7 1Foto: Beta/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Kina je danas nesumnjivo najjača svetska ekonomska sila, međutim ni druge zemlje BRIKS-a ne zaostaju, što pokazuje i podatak da Indija ima oko tri puta veći BDP nego Velika Britanija, a zemlje BRIKS-a zajedno veći BDP od grupe zemalja G7, rečeno je na skupu posvećenom pitanjima deglobalizacije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić ukazao je na to da kada se govori o bruto domaćem proizvodu (BDP), da se često nedovoljno uvažava činjenica da postoji čitav niz pokazatelja koji čine BDP, te da ni sam BDP nije idealan pokazatelj.

„Odustvo savršenstva u ovom slučaju proističe iz toga što se u BDP ne uključuju nemonetizovane transakcije, kao i jedan deo sive ekonomije“, pojasnio je on.

Šoškić je naveo da BDP izjednačava igre na sreću i proizvodnju žitarica ili nafte.

„Sve je to BDP. I osiguranje, kao i konsalting su BDP, ali isto tako i proizvodnja nekih proizvoda bez kojih se ne može“, pojasnio je profesor.

BRIKS vs. G7

Šoškić je uporedio zemlje BIRKS-a sa zemljama članicama grupe G7, rekavši da se iz tog poređenja vidi da je veći izvoz BDP-a BRIKS zemlja.

„Čak ni ne moramo da poredimo svih pet (Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika) sa zemljama G7 (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države) da shvatimo da one imaju veći BDP korigovan za paritet kupovne snage“, naveo je on.

Šoškić je pojasnio da je Kina trenutno najveća ekonomija sveta i da je razlika u nivou „autputa“ već praktično 20 odsto u korist Kine. Kako je dodao, tu se govori o ukupnoj ekonomskoj snazi iz čega proističu budžeti, raspoloživa sredstva i slično.

„Japan koji je dugo bio druga ekonomija sveta, sada je više od pet puta manji od Kine“, naglasio je on.

Šoškić je kao primer uzeo i Indiju i Veliku Britaniju, gde, kako je naveo, Indija ima oko tri puta veći BDP nego Velika Britanija.

Još jedan pokazatelj ekonomske snage BRIKS-a, kako je dodao, jeste javni dug prema BDP-u.

„Sve razvijene zemlje G7, osim Nemačke, imaju dug veći od 100 odsto BDP, dok sa druge strane nijedna zemlje iz BRIKS-a nema dug veći od 100 odsto BDP-a. Najmanje dva puta više su zadužene zemlje G7 u odnosu na zemlje BRIKS-a“, rekao je Šoškić.

Kao treću razliku, on je naveo stope rasta u poslednjih 10 godina.

„Aritmetičke stope rasta pokazuju da je stopa rasta BRIKS-a više nego duplo veća u poslednjih deset godina. Vidimo da je Rusija, koja je pod sankcijama od 2015. godine i uprkos tome, u ovom periodu od deset godina, imala stopu rasta veću od proseka G7, ali veću i od svih zapadnih zemalja Evrope“, kazao je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari