Koje je voće jeftinije u odnosu na prošlu godinu na šabačkoj pijaci? 1Penzioner Milinković Milić sa prodavačicom u Tržnici Foto: K. V. / Danas

„Tržnica“ je jedina pijaca zatvorenog tipa u Šapcu i mesto gde se svakodnevno snabdeva veliki broj građana, budući da je smeštena u samom centru grada.

U zgradi podignutoj 1939. godine, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, mogu se videti kamene tezge, ispunjene voćem, povrćem i drugim proizvodima.

– Prodavci se uglavnom dogovore, pa kakva je cena kod jednog takva je i kod drugog, kaže za Danas penzioner Milinković Milić (80).

Pazario je, pokazuje, jabuke, kore za pitu i mleko. Platio je oko 400 dinara.

Koje je voće jeftinije u odnosu na prošlu godinu na šabačkoj pijaci? 2
Tržnica u Šapcu, Foto: K. V. / Danas

– Ne potrošim toliko, svaki dan, to je danas, objašnjava taj Šapčanin, nekada vojno lice, zastavnik prve klase, koji je u penziji 33 godine.

Napominje da mora da pazi šta kupuje, jer mu je penzija 50.000 dinara.

– Za nekog je skupo, za nekog jeftino. Ko ima dovoljno, njemu nije skupo, kaže naš sagovornik dok stoji sa prodavačicom kod koje redovno kupuje.

Koje je voće jeftinije u odnosu na prošlu godinu na šabačkoj pijaci? 3

Da je poverenje važno, objašanjava i žena za tezgom sa turšijom i objašnjava:

– Imam stalne kupce, turšija ide dobro. Pravim je sama, po starim receptima baš kao što su je žene nekada pravile. Turšija je 350 dinara, kiseli kupus je 150.

Ona otkriva da još nije podizala cene. Kod nje još ništa nije poskupelo.

– Kiseli kupus je i prošle godine bio 150 dinara, turšija isto. Orasi su, recimo, ranije bili dosta skuplji, ali ih nije bilo, objašnjava ona.

Koje je voće jeftinije u odnosu na prošlu godinu na šabačkoj pijaci? 4

Jaja su 30 dinara, orasi od se kreću od 900 do 1.100 dinara.

– Prodaje se listina, brokoli i kupus, zavisi šta kome treba. Šargarepa i sve ono što treba za supu i ručak. Domaćice svaki dan kupuju i praziluk, luk – od svega po malo. Malo je domaći luk poskupeo. I crni i beli. Sad je 130 dinara, ranije su bili po 100 i 80 dinara, priča naša sagovornica.

U razgovor se uključuje i poljopivrednik iz sela Lojanice, koji se bavi poizvodnjom luka.

– Sa proizvodnjom crnog luka, završio sam krajem novembra, ove sezone je bila dobra cena i velika potražnja, i nema ga dovoljno – navodi on i dodaje da beli luk trenutno prodaje na veliko za 250 dinara po kilogramu, dok ga kupci na Kvantaškoj pijaci mogi pazariti po 400 dinara.

Na Tržnici su u ponudi i gljive, i to uglavnom bukovače i šampinjoni.

Koje je voće jeftinije u odnosu na prošlu godinu na šabačkoj pijaci? 5

– Bukovača je 500 dinara, kraljevnski šampinjon je 350. Proizvodim gljive sam, u selu Žabar, objašnjava on za Danas.

Žena koja duže od dve decenije prodaje u Tržnici, napominje da se najbolje ide voće, i to mandarine, limun i pomorandže.

– Sezona je gripa, pa to najbolje ide. Pomorandže su 140 dinara, mandrine 180, klemetine 170, limun 160 dinara, kaže ona.

Kako nam ona otkriva, ima nešto što je pojeftinilo u odnosu na prošlu godinu.

– To su jabuke. Bile su iznad 100 dinara, a sada su po 100.

Na platou iza tržnice, koji je leti ispunjen cvećem, sada je samo jedan prodavac.

Koje je voće jeftinije u odnosu na prošlu godinu na šabačkoj pijaci? 6
Strahinja Milovanović, Foto: K. V. / Danas

– Ovo je holandsko cveće, naše još nije stiglo. Jedna ruža je 200 dinara, margareta je 350, gerberi su 200 dinara. Kada je reč o arnžmanima, manje korpice staju 600 dinara, srednje 800, a veće 1.000, kaže Strahinja Milovanović, proizvođač cveća iz sela Peinović, kod Šapca.

Sam proizvodi, kaže, gladiole, ljiljane, lizijantus, margarete i hrizanteme.

– Isplati se, više nego da radim kod privatnika u nekoj firmi, za platu, objašnjava Milovanović i dodaje da mesečno zaradi oko 100.000 dinara,

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari