Koje mere uvodi Velika Britanija za umanjenje računa za struju i gas? 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Od 1. oktobra, Velika Britanija uvodi nove takozvane garantovane cene energije koje će omogućiti da posečan račun potrošača za struju i gas iznositi oko 2.500 funti, odnosno 2.850 evra godišnje u naredne dve godine.

Kako prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije to će prosečnom domaćinstvu uštedeti najmanje 1.000 funti godišnje na temelju trenutnih cena energije i dodatak je popustu na računima za energiju od 400 funti, odnosno 456 evra.

To se odnosi na sva domaćinstva u Velikoj Britaniji i Severnoj Irskoj, a snabdevačima će se iz budžeta plaćati razlika do komercijalne cene energije.

Preduzeća i organizacije javnog sektora dobiće jednaku pomoć tokom zime. Paket uzima u obzir privremeno uklanjanje zelenih nameta, u vrednosti od oko 150 funti odnosno 171 evro, s računa domaćinstava, a zameniće postojeće ograničenje cene energije, što će biti nadoknađeno iz budžeta. Pošto preduzeća nisu imala koristi od dosadašnjeg sistema gornje granice cena energije i nisu uvek u mogućnosti da poprave svoju cenu energije kroz fiksne ugovore, mnoga javljaju o predviđenom povećanju troškova energije za više od 500 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.