Tras: Velika Britanija će ograničiti domaće cene energije i ponovo dozvoliti bušenja nafte 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je danas da će njena vlada ograničiti cene energije za domove i preduzeća na dve godine kako bi ublažila povećanje troškova života kako se približava zima.

Ona je takođe rekla da će odobriti više bušenja nafte u Severnom moru i ukinuti postojeće zabrane bušenja u pokušaju da poveća domaću proizvodnju Velike Britanije energijom.

Tras je rekla da ove godine prosečni računi domaćinstva neće biti veći od 2.500 funti (2.872 dolara) godišnje za grejanje i struju.

Računi su od oktobra trebalo da porastu na 3.500 funti (4.000 dolara) godišnje, što je trostruko više nego pre godinu dana. Računi vrtoglavo rastu zbog ruske invazije na Ukrajinu i ekonomskih posledica korona virusa i Bregzita.

„Mi podržavamo ovu zemlju tokom ove i sledeće zime i bavimo se osnovnim uzrocima visokih cena, tako da više nikada ne budemo u istoj poziciji“, rekla je Tras.

Poslovne i javne institucije poput bolnica i škola takođe će dobiti podršku, ali na šest meseci, a ne na dve godine.

Vlada kaže da će ograničenje smanjiti rastuću stopu inflacije u Velikoj Britaniji za 4 do 5 procentnih poena. Inflacija je u julu dostigla 10,1 odsto, a predviđa se da će porasti na 13 odsto pre kraja godine.

Vlada nije saopštila koliko će državne garancije cena koštati. Tras je sa druge strane odbacila pozive opozicije da nametne dodatni porez naftnim kompanija te će se ograničenje cena energije plaćati iz sredstava Trezora i pozajmljivanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.